Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тинейджърки станаха министри, президенти и кметове за Световния ден на момичето

Снимка: united-partners.com

 Момичета в тинейджърска възраст от 50 държави станаха министри, кметове, дори президенти, за да отбележат днешния Световен ден на момичето, съобщи Би Би Си. Инициативата е част от международна кампания на ООН за по-голямо равенство между половете и цели да напомни на правителствата, че милиони момичете по света нямат равен старт в живота, само защото са се родили от женски пол, заяви Ане-Бригите Албрекстен от "План интернешънъл". 
Мечтая всяко момиче да може да се събуди и да каже: понеже съм момиче, светът ме чува, мога да уча, мога да отида в болница, ако имам нужда и имам глас в обществото, и мога да постигна всичките си мечти.
По данни на организацията на Албрекстен жени са начело само на 14 правителства от общо 194 в света. По-малко от 4 % от 500-те най-големи световни корпорации се управляват от жени. Основната причина е дискриминацията, подчертават от "План интернешънъл." 
Затова 14-годишната  Саджу от Непал стана президент на страната си за няколко часа: Малко се уплашихме, че трябва да представим проблемите си и тези на момичетата по света. Беше си предизвикателство. Имаме доста проблеми - бедност, ранно раждане или аборт, принудителния брак, детския труд.
Тала от Афганистан беше министър по човешките права: Като министър искам да променя възприятието на обществото ни, че момичетата са по-негодни от момчетата. Искам да предложа и закон, според който момичето да не може да се омъжи преди 18 години. Искам и да покажа на момичетата, че имат силата да се докажат, да покажат потенциала си.
Също днес хуманитарната организация "Спасете децата" обяви, че на всеки седем секунди в света се омъжва едно момиче под 15 години. По данни на организацията момичета на по едва 10 години са омъжвани на сила в страни като Афганистан, Йемен, Индия и Сомалия. Според директора на "Спасете децата" Хеле Торнинг Шмид ранният брак отключва порочен кръг, който не дава възможност на момичето да се образова и развива и тя не може да се измъкне до живот. 
Опитваме се да убедим всички държави да прекратят тези практики и да приемат законодателство, за да не могат момичетата да стават булки. Другата ни успешна инициатива е да осигуряваме пари на семействата, така че да пращат момичетата си на училище, а не да ги омъжват.
Момичетата в държави, където има военни конфликти, хуманитарна криза или бедност са най-уязвими, заключават от организацията. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна