Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: КС да определи изискването за съответствие между структурата на прокуратурата и на съда

Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Конституционния съд да определи действителното съдържание на изискването за съответствие между структурата на прокуратурата с тази на съдилищата.

Според Цацаров съдържанието на конституционната разпоредба е дискусионно. Основният въпрос е дали държавното обвинение има право на гъвкави структурно-организационни решения, тоест да прекрои картата на прокуратурите, без да се съобразява с тази на съдилищата.

В очакване на тълкувателното решение на КС, с докладчик - бившия национален омбудсман Константин Пенчев, Сотир Цацаров развива двете схващания за съдържанието на текста, че структурата на прокуратурата следва тази на съдилищата - буквалното, т.е. на всеки един съд да отговоря съответна прокуратура, и другото, че текстът в Конституцията само създава задължение да се гарантира функционално съответствие между съд и прокуратура.

От искането на главния прокурор става ясно, че той е привърженик на второто, небуквалното, разбиране. Аргументът му - съдът и прокуратурата са с различните законови функции и задачи.

Цацаров дава и пример с административните съдилища, към които не бяха създадени прокуратури. Според обвинител номер едно, ако конституционните съдии възприемат неговата теза, териториалните прокуратури могат да бъдат оптимизирани чрез окрупняване и разширяване на района им на действие, без процесът да е предпоставен от или свързан с аналогична промяна на съдебните райони.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна