Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мисли за тишината във фотографиите на Жана Йорданова

БНР Новини

Полъхът на есента замени динамиката на лятото. Какво има в този миг, когато едно събитие отстъпва място на друго? Върху този въпрос ни кара да се замислим изложбата на фотографа Жана Йорданова. SOHO – работното пространство, в което културата се среща с градския колорит, е мястото, където можете да видите експозицията до 25 октомври.

Memoria del silencio /„Памет за тишината”/ е първата фотоизложба на Жана. От близо десетилетие тя живее и работи в Испания. Промяната в живота й настъпва през 2007 г., когато е студентка по право в трети курс. За този период Жана си спомня:

Снимка

Взех решение да заживея на Канарските острови. Това стана след като бях на ваканция там за две седмици и си дадох сметка, че това е мястото, на което искам да бъда. В последната година от моето следване в България съчетавах ученето с работа в казино. Честно казано, за мен това беше сблъсък с една друга реалност, за която на 20-годишна възраст не бях подготвена. Там си дадох сметка за много неща, които не ми харесват. Решението ми да се заселя на Канарските острови беше повлияно и от това негативно преживяване в живота ми. Тук се чувствам като у дома си. Предполагам, че това може да се случи на всеки – да се чувства добре на място, на което не е роден или не е израснал. Хората, които ме заобикалят допринасят за това.

Когато пристига на Канарските острови, Жана си търси каквато и да е работа. Установява се в град Лас Палмас де Гран Канария и се записва в курсовете на Бюрото по труда. Първо започва с уеб дизайн, после с графичен и така малко по малко навлиза във фотографията. „Претърпях една еволюция, започнах да отделям все повече време на това, което ми харесва. Тогава създаваш неща, които и другите оценяват“ – казва фотографът. Постепенно започва да се издържа изцяло със снимане – репортажи, сватби, събития. Започнах да получавам поръчки от хора за репортажи с по-различен стил. По-различен подход личи и в настоящата й изложба.  За нея авторката разказва:

СнимкаЗа мен сегашният ми стил на снимане е моят стил. Интересува ме спонтанната фотография, тази, която отразява уединението на личния живот. За нея се използва естествена светлина. Иска ми се да навляза повече в социалната фотография. От доста време се интересувам от будизма като философия. Ще ми се тази изложба да служи като свидетелство за замлъкването на околната среда, на човека в нея. Исках да отразя този момент на вътрешно затихване, в което няма мисли. Това е една спонтанна емоция, в която човекът и природата са едно.

Когато не е зад обектива, Жана работи в социален център, където се грижи за подготовката на събитията. За дейността си там, тя разказа:

СнимкаТова е независимо място, което различни колективи и неправителствени организации използват за своите срещи. На тях те обсъждат теми като феминизъм например. Организираме концерти, курсове, театър, също така имаме и книжарница. Всъщност е доста свободно място, на което всеки може да предложи някаква артистична изява.

Любов към природата струи от всяка една снимка на Жана Йорданова.

Това са моментите, в които най-много обичам да снимам – когато съм на поход в планината, сред природата. Честно казано доста ми е трудно да си представя да снимам градски пейзажи, макар че сигурно и този момент ще дойде – казва тя.

Снимки: Жана Йорданова


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна