Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци: ЕС е във френетично бездействие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с Европейския съвет  в Брюксел следващата седмица, премиерът на Италия Матео Ренци се изказа пред Камарата на депутатите на италианския парламент. Той обяви, че срещата на европейските лидери в Рим през март догодина ще е от голямо значение за ЕС.  
Пред Камарата на депутатите, Ренци разкритикува ЕС, че не прави нищо за решаването на международните проблеми. Той използва изразът на германския философ Юрген Хабермас „френетично бездействие” и каза: „
Отговорът на ЕС се характеризира с френетично бездействие. След срещите в Берлин, Брюксел и Вентотене, където предвиждахме за разговорите в Братислава  създаването на значима програма от амбициозни реформи за бъдещето, трябваше да установим обаче, че   френетичното бездействие ще доведе до малко повече от нищо.
За  италианския премиер, възраждането на ЕС се подкопава и от инерция и от прекалено много дискусии, в един труден момент след британския Брекзит. Ренци обърна внимание и на бежанския въпрос: 
Според мен Италия трябва да заеме много твърда позиция спрямо държавите, които са получили много пари, защото са членки на блока да ги използват за свои цели, а сега отбягват ангажиментите си по разселването на имигрантите.
  Матео Ренци вижда в  Италия  стимулиращия фактор в ЕС. Като  превратен момент за неговото бъдеще ще е  срещата на върха в Рим през март догодина, смята той. На нея страните-членки ще отбележат 60 години от създаването на Римските договори за Европейския съюз и ще се представи на младите хора  какво би могло да бъде неговото бъдеще с конкретни предложения не само от страна на италианския парламент.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна