Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантът Петър Георгиев и неговата китара в Кавказ

БНР Новини
Снимка: личен архив

Ако някой ден, докато покорявате далечен планински връх, изведнъж зад снежните склонове чуете някой да свири на китара, това най-вероятно е Петър Георгиев. Той  е професионален музикант – джаз китарист, композитор и аранжор, но освен това е и запален планинар. Петър обича да покорява планински върхове в различни континенти, да опознава чуждестранни планини и земи, а негов вечен спътник е китарата. През пролетта на 2014 г. музикантът записва видео на авторското си парче Summit fever на връх Кала Патар (5550м.) в Хималаите, под връх Еверест. 2015 година пък го отвежда на дълго приключение в Перу, Боливия и Андите. Тази година Петър посещава руската част на Кавказ. На шега младият мъж се самоопределя като „височинен музикант“:

Китарата я нося винаги със себе си на тези пътешествия. Записах авторското си парче на връх Кала Патар. Нямах професионален апарат, но си казах – някак ще успея. Два дни преди това се запознах случайно с друг турист от Канада, който се оказа професионален оператор към Националната британска телевизия. Той носеше камерата си. Когато му споделих идеята, той се вдъхнови. Времето беше страхотно и записахме видеото към Summit fever с невероятни гледки към Еверест. На сняг не, но на студ се свири много трудно. Пръстите замръзват бързо. Исках да запиша видео и на връх Елбрус, но даже с два чифта ръкавици ми беше студено на пръстите. За мен сигурността е на първо място, не мога да си позволя травма, която ще ме остави без кариерата. Запознах се с една жена в хижата, която много хареса мен и китарата. Предложи ми да организира концерт в град Терскол. Свирихме 10 парчета в бар, беше много яко. Хората очакваха да чуят Висоцки, а ние свирихме джаз и поп музика на английски. Те не разбраха за какво става въпрос, но ни харесаха. Пихме бира с тях, всичко мина в добър руски стил.

СнимкаВ момента музикантът е в България и е решен да запознае аудиторията със скорошното си преживяване в Кавказ. В презентация Петър и неговата спътничка Илиана Облакова ще разкажат полезни и забавни истории от света на пътешествията и планинарството и ще споделят най-големите си трудности, а именно – лесно ли се носят 27 кг. багаж, ако телесното ти тегло е 65 кг., неприятно ли е да те удари градушка на 3000 м надморска височина, има ли мармоти в Кавказ, що е то височинна болест и има ли я на връх Елбрус, и много подобни истории, придружени със снимки. Всеки, който пожелае, може да се наслади на приключението на 26 октомври, сряда, от 18:30 в Studio 5 (Национален дворец на културата). За емоциите си в Кавказ разказва Петър:

Заминах без очаквания. Исках да видя що за планина е Кавказ. Бях невероятно впечатлен. Много е красиво. Местните хора са гостоприемни и добри. Една от историите е свързана с хора от република Дагестан, които просто ни „осиновиха“. Търсехме къде да опънем палатките си, спряхме се на една поляна, а в далечината имаше лагер. Един мъж дойде и ни каза на руски да отидем при тях. Тези хора, четирима мъже със съпругите им, се оказаха искрено добри хора. Носеха ни вечеря, чай, грижеха се за нас, направо ни „осиновиха“.

СнимкаПетър е имал резерви към някои от местата, които посещава, например в Боливия, където пътувал сам, но в крайна сметка е бил обект само на позитивно отношение от страна на местните, които също много се радвали на китарата и музиката му. А какво най-вече радва младия музикант?

Прави ме щастлив да създавам музика, да усещам, че хората, които ме слушат си тръгват с добро настроение и усмивка. Искам да усетят магия, да се размечтаят за нещо, или просто да се отпуснат и да изкарат няколко страхотни  часа. Това ме кара да се чувствам удовлетворен. А когато пътувам се чувствам свободен и спокоен. Изключвам телефона си, нямам интернет. Животът се връща към базисните неща – ходиш пеша, разучаваш територии, опитваш нови ястия, запознаваш се с хора.

В момента Петър Георгиев завършва първия си албум Inspirations с авторска музика, писана от него по време на пътешествията и вдъхновена от местата, на които е бил. Най-добре може да преживеете тази музика, ако я слушате сред природата – казва музикантът. А ако искате да усетите „експлозивна комбинация от фънк, калипсо и ударна доза грууви boogaloo“, заедно с Петър и неговата китара, те ще ви очакват на 14 октомври (петък) в Studio 5, в 22 часа с Harlem Jazz.

Снимкли: личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна