Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Делото за фалита на КТБ влиза в съда през февруари или март 2017 година

| обновено на 13.10.16 в 16:29
Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че делото за фалита на КТБ ще влезе в Специализирания наказателен съд през февруари или март следващата година. С това намерение на държавното обвинение Цацаров обясни и медийните изяви на основния обвиняем - банкера Цветан Василев. От думите на обвинител номер едно стана ясно, че проверка няма да има, защото Василев ги правел, притеснявайки се, че скоро ще стане подсъдим. По същата причина държавното обвинение няма да проверява и последната порция от разговори между бившите съдийки Владимириа Янева и Румяна Ченалова. Те пък били разпространявани, според главния прокурор, контролирано, защото към финала си било делото срещу Румяна Ченалова. На настояването за отваряне на проверката "Янева гейт" Сотир Цацаров отговори с обвинение в политически пристрастия към настояващите членове на Висшия съдебен съвет, един от които е Лозан Панов. На тях той каза, че било жалко, че не са се посвенили заедно с политическите им приятели да издигнат Румяна Ченалова в борбата си срещу прокуратурата и лично срещу него.

Обвинител номер едно нарече политиканстване настояването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов за проверка на твърденията на Василев. По думите на Цацаров, Панов няма право да пита за разследванията на прокуратурата, както той не може да иска информация за дела във ВКС.

По време на днешното заседание на Висшия съдебен съвет се стигна и до обвинение към главния прокурор, че се опитва да се прави на главен цензор и министър на истината в "Прокуратурия". Автор беше Калин Калпакчиев в рамките на дебат къде могат да говорят съдебните кадровици. Заседанието тази сутрин започна с искане на оставката на представляващият Висшия съдебен съвет заради едноличността на ръководения от него съвет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна