Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф.д-р Стефан Костянев: Проблемите в МУ - София ще разединят медицинската общност

Снимка: wikimedia.org

Медицинският университет в София ще оцелее, но скандалите в него  ще разединят медицинската общност, каза проф.д-р Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив на дискусия за здравеопазването.Сформирайки Съвет на ректорите на медицинските университети, те ще се борят на първо място да не бъде намалена държавната им субсидия, както се предвижда, с почти 10 на сто, посочи проф.Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет в Пловдив:

В момента има една настройка в другите университети за това, че нашата държавна субсидия е много голяма и за това без дори да ни питат, се взе решение да бъде коригиран коефициента, който определя държавната субсидия от 9,4 на 8,5. Това едва ли ще промени положението на другите университети, защото студентите по медицина, фармация и дентална медицина са само 3 процента".

  Скандалите около Медицинския университет в София, който догодина чества 100-годишен юбилей и е най-старото учебно заведение, ще постави демаркационна линия между медицинската общност, смята още проф.Костянев:

Причината пак отива в народопсихологията. Университетът ще оцелее. Аз съм сигурен в това.Това е най-големият български университет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна