Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната комисия в парламента се събира извънредно заради "Мини Бобов дол"

Изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" подаде оставка късно снощи

| обновено на 14.10.16 в 12:04
Снимка: БНТ

Енергийната комисия в парламента се събира извънредно, за да обсъди ситуацията в "Мини Бобов дол". Председателят на комисията Делян Добрев каза, че очаква на заседанието министъра на енергетиката Теменужка Петкова и социалния министър Зорница Русинова:

Концесията е дадена 2007-а година, по наша информация срещу 1 лев, въпреки че е можело да се направи тръжна процедура и държавата да защити обществения интерес, като получи необходимите средства за отдаването на тази концесия и избере истински концесионер, който ще развива мината, а не да я даде на някой срещу 1 лев, който, след като е взел каквото е можело от тази мина, да я продаде за солидна сума на следващия собственик.

Според омбудсмана Мая Манолова Министерството на енергетиката е наложително да промени финансовите и икономически параметри на продажбата на електроенергия, произвеждана от "Мини Бобов дол". Съдбата на дружеството бе първият въпрос, поставен на работната среща, която започна след приключване на миньорския протест в рудник "Бабино".

Производството в рудника е преустановено, като предстои да се инспектира на място какви са условията и доколко са надеждни машините и съоръженията. Според работниците, участващи в преговорите, демонтажът на част от оборудването е започнал още преди месец, а техниката е стара и неефективна. Представителите на концесионера на въгледобивното дружество, който е собственик и на ТЕЦ-а в Бобов дол, работещ само с въглища от мината, посочиха като основна причина за тежкото икономическо състояние на предприятията ниската изкупна цена на електроенергията на свободния пазар и високите такси при износа, които правят неконкурентни позициите им там. Това каза омбудсманът Мая Манолова, която защитава интересите на работниците и техните искания:

Има определени искания към Министерство на енергетиката, които аз изцяло подкрепям, защото е ясно, че в този си вид, при тези условия, въгледобивът е изключително неефективен и каквото и решение да се вземе, то ще бъде временно. При тази цена, която ТЕЦ "Бобов дол" продава електроенергия на свободния пазар – от около 65 лева, никаква сметка не може да излезе. В същото време на регулирания пазар други ТЕЦ-ове продават на 100 и над 100 лева, което е пълно безобразие. Тези хора тук работят в най-тежките условия.

В работната среща, която се провежда в централното управление на "Мини Бобов дол", участват представители на Министерството на енергетиката, Министерството на труда и социалната политика и синдикатите.Снимка

По-рано стана ясно, че изпълнителният директор на "Въгледобив Бобов дол" Красимир Чаврагански е подал оставка, след като снощи приключи протестът на миньорите от рудник "Бабино".

Изплащането на забавените с месеци възнаграждения продължи през цялата нощ.

Оставката е депозирана около полунощ и е била приета от представителите на холдинга. Тази сутрин миньорите отново бяха на входа на предприятието, но основната им тревога сега е спасяването на рудника и работните им места. Все още има вероятност "Бабино" да бъде обявен в ликвидация заради лоши производствени резултати и икономическа неефективност.

Експерти са на мнение, че при модернизиране на техниката и пускане на нови участъци рудникът може да работи нормално.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна