Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Samsung очаква спад на печалбите с 3,1 млрд. долара в резултат на кризата със смартфона Galaxy Note 7

Компанията предлага по 100 долара на лоялните към нейните смартфони потребители

Южнокорейската компания Samsung Electronics Co. обяви, че очаква общ спад на оперативната си печалба с около 3,5 трлн. корейски вона (3,1 млрд. долара) през последното тримесечие на тази и през първото тримесечие на следващата година с оглед прекратяване на производството на нейните смартфони от модела Galaxy Note 7.

Прогнозата за спад на печалбата идва след като компанията намали в сряда прогнозата си оперативна печалба за третото тримесечие на настоящата година с 2,6 трилиона вона поради решението си да се откаже от производството на пожароопасения модел смартфон Galaxy Note 7.

В свое изявление в петък Samsung посочи, че отрицателното въздействие върху нейната печалба се изчислява на около 2,5 трилиона южнокорейски вона за четвъртото тримесечие на 2016 година и на около 1 трилион за първото тримесечие на 2017 година.

Това означава, че общите загуби на един от световните лидери в областта на мобилните телефони ще достигнат около 5,3 млрд. долара в резултат на скандалната криза с модела Galaxy Note 7, свързана с прегряване и дори запалване на новите смартфони.

Samsung обяви, че ще се опита да нормализира бизнеса си с мобилни телефони чрез разширяване на продажбите на водещи модели като Galaxy S7 и Galaxy S7 edge.

Междувременно Комисия за безопасност на потребителските продукти на САЩ заяви в четвъртък, че официално настоява за изтеглянето от пазара на вече подменените от компанията смартфони от модела Galaxy Note 7, подчертавайки, че устройствата могат да прегреят и да се запалят, което може да доведе до сериозен огън и да изложи на опасност потребителите.

Официалният правителствен призив идва два дни, след като южнокорейският технологичен гигант обяви, че ще изтегли изцяло от пазара Galaxy Note 7 с оглед на нескопосания опит за изземване и замяна на този модел смартфони, тъй като дори подменените устройства прегряват и по този начин опетняват името на марката.

В същото време Samsung каза, че ще предложи кредит (боунс) в размер на 100 долара на лоялните потребители на компанията в САЩ, които подменят закупения от тях Galaxy Note 7 за друга модел смартфон на южнокорейския гигант. Тези, които пък искат пълно възстановяване на сумата или преминат към друга марка мобилни телефони ще получат от Samsung кредит в размер на 25 долара.

Днес акциите на Samsung Electronics Co. нараства на борсата в Сеул с 1,28%, парирайки малка част от техния спад с близо 8% през настоящата седмица.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна