Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Научна лаборатория за приложна и забавна химия за деца в Музея "Земята и хората"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дали е възможно да се пребори гравитацията - това трябваше да покаже един от експериментите в Музея "Земята и хората", проведен в рамките на научна лаборатория за приложна и забавна химия. Днес и утре децата могат да дойдат с родителите си и да видят опитите. През следващата седмица до 22 октомври лабораторията е отворена само за ученици от столични училища. 

Експериментите показват забавната страна на науката и имат за цел да накарат децата на възраст от 9 до12 години да заобичат химията и биологията преди да са започнали да изучават предметите в училище. Това обясни Кристияна Огнянова от пресслужбата на фармацевтичната компания
Идеята на експериментите е да бъдат с подръчни материали, така че децата да могат като се приберат в къщи да си направят експериментите сами.
Най-често използваните подръчни материали, с които се постигат невероятни ефекти са содата, лимонената киселина, олиото оцета.
Тази година са по различни от миналата, защото идеята беше да покажем нови експерименти. Дали е възможно да се пребори гравитацията, взима се един лист хартия, който се слага в една чаша пълна с вода върху нея и всъщност, когато чашата се обръща водата не се излива и по този начин показваме как действа гравитацията и натиска, който въздухът, кислородът около нас оказва на чашата с вода.
Децата ще научат сами как да си направят красива дъга в цилиндър при домашни условия. Експериментите, които се показват на децата са безопасни и интересни за тях

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени