Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Габрово беше открит 14-ият фестивал на духовната музика

Тази вечер в Габрово беше открит 14-ият фестивал на духовната музика. В двете концертни вечери участват хорове от страната, от Беларус и Гърция.

Празникът, посветен на Света Петка българска, считана за покровителка на Габрово, за поредна година събира ценителите на духовната музика. Тази вечер източно-православни песнопения огласят централния храм "Света Троица", превърната за фестивала в музикална зала.
Утре в градската художествена галерия под наслов "Тебе поем Господи" ще бъде представена сакрална музика от цял свят и това отличава форума от подобни фестивали, провеждани в София, Сливен и Поморие, изтъкна Тотка Полякова от организационния  комитет.
Ние решихме, че трябва да разширим нещата до цялата световна класика, сакрална музика, затова го нарекохме "Празник на духовната музика".
Организатори на проявата са Министерство на културата, Община Габрово, архиерейското наместничество и Народно читалище - Габрово. За поредна година БНР е партньор на събитието и концертите ще бъдат записани и излъчени по програма "Христо Ботев". 
Както в предишните издания на фестивала и този път ще бъде издаден компактдиск с най-добрите изпълнения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна