Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До изборите няма да има решение на КС по жалбата на омбудсмана за броя избирателни секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

До изборите няма да има решение на Конституционния съд по жалбата на омбудсмана Мая Манолова срещу ограничението за броя избирателни секции в чужбина. Това научи "Хоризонт" от свои източници от съда. 

Първо, защото съдът има едномесечен срок по закон, за да получи становищата на всички заинтересовани страни по спорния казус и така да формира позицията,  и второто, защото -  по думите на нашия източник, Изборният кодекс е публикуван през май и всички, които са имали съмнения за неговата съвместимост с Основния закон са можели да сезират до сега конституционните съдии. 
Така че те ще действат по правилата - днес делото по искане на Мая Манолова ще бъде образувано и ще бъде определен съдия-докладчик. Това  най-вероятно ще Филип Димитров, на когото е ред да поема дела. 
На коментарите, че през 1999 година Конституционният съд е действал в условията на спешност около решение на българския парламент да реши самолети на НАТО да преминат през въздушното ни пространство на път за Косово, нашият източник беше категоричен, че няма място за сравнение между двата казуса. Освен това, ако депутатите приемат анонсираните вече промени в Изборния кодекс, свързани със секциите зад граница, ще отпадне и необходимостта от произнасяне на съда, каза той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна