Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Дамаск обявяват хуманитарна пауза за напускане на Алепо

Генерал-лейтенат Сергей Рудской
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Москва и Дамаск обявяват хуманитарна пауза за напускането на цивилните и бойците от "Джебхат ан-Нусра" от Алепо.   

На извънреден брифинг на началника на главното оперативно управление на руския генерален щаб генерал Сергей Рудской стана ясно, че Москва въвежда хуманитарна пауза в района североизточния сирийски град Алепо.

Подразделенията на военно-космическите сили на Русия и правителствената армия в Дамаск прекратяват нанасянето на въздушни удари, както и воденето на военни действия в Алепо. Според високопоставения руски военен на 20 октомври бойците на терористичните групировки ще могат да се оттеглят от източната част на Алепо по два коридора. По двата коридора бойците от терористичните формирования ще могат да влязат в района на Идлиб.

Тези коридори ще могат да се използват и за извеждането на болни и ранени, каза още ген. Рудской. Към тези два коридора ще има и още шест за напускането на Алепо и на цивилните граждани. Рудской заяви, че хуманитарната пауза се прави заедно с ООН и страните от региона, които имат влияние върху терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра". 

Откриването на хуманитарни коридори в Алепо става въз основа на инициативата на специалния пратеник на ООН по сирийската криза Стефан де Мистура, допълни още ген. Рудской. 

Той заяви, че руските военни имат информация, че бойците от "Джебхат ан-Нусра" ще се опитат да се маскират като мирни граждани от Алепо и да го напуснат и по този начин, като изоставят оръжието си и се обръсват. На мирното население от Алепо руските и сирийските власти гарантират пълна безопасност и оказване на медицинска помощ и настаняване в пунктове за временно пребиваване, като ще им бъдат осигурена храна и всичко от първа необходимост ще им бъде осигурено.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна