Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецсъдът гледа делото срещу трима сирийци, обвинени в тероризъм

Снимка: БГНЕС

ДАНС поиска от Специализирания наказателен съд /СНС/ да разпита свидетел с тайна самоличност по делото срещу тримата сирийци, обвинени, че са искали да се присъединят към "Ислямска държава" /ИД/.

Делото срещу Алмохамад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим успя да тръгне по същество от третия опит. 

Тримата сирийски граждани, които са със статут на бежанци, получен в Германия, бяха задържани през февруари при опит да преминат нелегално от България в Турция. Според обвинението - да участват в престъплението тероризъм, като се присъединят към организациите "Ислямска държава" и "Мюсюлмански братя". Основни доказателства на прокуратурата са в откритите снимки в мобилните им телефони и тяхна sms- комуникация с неустановени по делото хора, съдържаща реплики като "само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб"; "идвам при теб и умирам преди теб".
 Поредните проблеми на тримата млади мъже идват пак от телефони.  В съдебната зала беше съобщено, че при проверка в ареста вчера е открит не уточнен днес брой мобилни телефони, които се съхраняват от затворническата администрация. По искане на прокуратурата - до следващото съдебно заседание, трябва да е готова назначената от съда съдебно-техническа експертиза на съдържанието на телефоните и провежданите разговори и да бъде разпитан свидетел, който да обясни целта на пътуването на тримата подсъдими. Заради този свидетел страните по делото поспориха доста, след като държавното обвинение го определи като "таен", а  адвокатите на подсъдимите - оспориха това и обявиха, че той е посещавал тримата в ареста и на практика е известен. 
Днес показания по делото даде агентът от отдел "Контратероризъм" на ДАНС Васил Колибаров, който разказа, че при него дошъл човек, който му разказал за намеренията на Абдулхамид, Фади и Ясим  да се присъединят към ИДИЛ и Мюсюлмански братя.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна