Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един ден от живота на...

Станимир Иванов-Миро – за любовта към природата и вдъхновеното от нея изкуство

БНР Новини
Снимка: личен архив

Аз отивам на работа в прекрасно настроение всеки ден, ни казва Станимир Иванов-Миро, докато се разхожда из полите на Рила. От три години той се занимава с дървопластика и изработва разнообразни предмети от дърво – лампи, свещници, накити и др.  Живее в Самоков, където се намира и неговата работилница. Миро е успял да се слее с природата и да постигне така бленуваните от всички нас спокойствие и вътрешен мир. Той не възприема заниманието си като работа, защото то му носи само радост. За вдъхновението си и началото на творческия си път разказва Миро:

СнимкаПреди години работех в дърводелски цех. Квадратните и точни форми на мебелите обаче не ми допадаха. Щях да напускам, но приех поръчка за по-арт изглеждащи стойки за вино. Получиха се в неочаквани форми. Беше голямо откритие, че това винаги се е таило в мен, защото до този момент почти не бях пипал дърво. Занимавал съм се с графичен дизайн. Исках да се уча, но за добро или за лошо не открих учител. В един момент реших дървопластиката да е основната ми дейност, а не само хоби. Тогава живеех в София и си направих работилница в мазето на мои приятели. Още първите ми две неща бяха купени в Копенхаген. Това ми даде мотивация. С това изкарвам прехраната си в момента. Аз нямам предварителна идея и не чертая формите преди да започна. Дървото ми ги показва в процеса на работа. Формите от природата ме вдъхновяват.

Според Миро 21 век дава възможност на повече хора да се занимават с изкуство, а интернет е платформа, която позволява да намерим съратници и хора, които да оценят възможностите ни. Единственото нещо, което може да ни спре, са собствените ни съмнения. Творецът разпространява красивите неща, които изработва, основно в чужбина, а отзивите от хората са изключително позитивни. Според него обаче този вид изкуство не се оценява толкова високо в България.

СнимкаВ интерес на истината най-позитивни са отзивите от чужбина. Когато хората са под стрес нямат фината настройка да виждат красивото. Казвам го от личен опит. Хората в България са под голям стрес. Електронната продажба дава точна статистика, чрез която мога да видя, че това изкуство се оценява най-вече от хора в по-спокойни държави, където животът е по-лек.

Миро успява да се издържа изцяло с приходите от продадените вещи, които можете да разгледате на неговия уебсайт www.mirowoody.eu. Признава, че в работилницата му цари хаос, който го кара да се чувства добре. Творецът вижда в дървото мъдрост, а в неговите кръгове – години, сезони и съдби. Всяко парче дърво разказва историята си и само подсказва формите, в които трябва да бъде променено. Авторът описва формите като хармонични, а самото занимание като терапия, която му помага да открие дълбините на вътрешния си свят. Дървото разкрива очертанията си бавно и учи творецът на спокойствие. Миро често изработва лампи в нетрадиционна форма.

СнимкаХаресва ми да правя лампи, защото това е почти парадоксално съжителство между огън и дърво. Дървото ни дава огън, но след тази саможертва то става на пепел. В лампите те живеят заедно. Харесва ми да играя не само с формите на дървото, но и със светлината, когато е тъмно и тя се разпръсква. Заигравката с оптиката и с настроението на светлината в пространството е нещо, което ми доставя удоволствие. Винаги ще продължавам да експериментирам. Понякога не мога да повярвам, какви красиви картини рисуват сенките и светлината.

СнимкаМиро започва деня си много рано с музика и йога. Обича да работи с орех, дъб, липа, офрам и плодни дръвчета. Избягва иглолистната дървесина. Той не създава  планове за бъдещето си отсега и смята, че най-сетне е намерил спокойствието и щастието, които цял живот е търсил и то благодарение на изкуството. „Когато човек се чувства достатъчен в нещо, той не мечтае за другите неща, които може да му се случат в бъдеще“ – казва Станимир и насърчава всеки да открие творчеството в своята професия и по този начин да достигне щастието.

Снимки: личен архив


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна