Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасност от терористични атаки в Турция

Снимка: БГНЕС

Турското министерство на външните работи препоръча на гражданите да не пътуват в съседен Ирак от съображения за сигурност. А онези, които са там, незабавно да се върнат. В писмено съобщение се посочва, че освен Багдад, още 15 провинции, включително и в автономния Иракски Кюрдистан, са опасни поради операцията за освобождаването на Мосул от терористите от ИД.

В същото време в Турция бе подадена тревога за риск от терористични атентати. Медиите съобщиха, че Националната разузнавателна служба – Мит, е разпратила писмо до властите във всичките 81 провинции на страната. В него се посочва, че членове на терористичната групировка ИД подготвяли атентати в Истанбул, Анкара, Газиантеп, Анталия и Измир.

Сред целите, които терористите планирали да поразят, се посочват летищата, пристанищата, тунелът Евразия в Истанбул, който ще бъде открит през декември.

От началото на тази година няколко големи терористични атентати в Истанбул, Анкара и други градове причиниха смъртта на десетки, раниха стотици хора, хиляди чужди туристи се отказаха да посещават страната, което причини големи загуби на турския туризъм.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна