Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джихадистите използват населението в Мосул като жив щит срещу правителствените сили

Фикри Ъшък: Без Анкара е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул

| обновено на 19.10.16 в 09:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е постигнала споразумение с водената от САЩ международна коалиция за участие в операцията по отвоюване на иракския град Мосул от "Ислямска държава", обяви военният министър Фикри Ъшък. Договорено е участие в операцията на турските военновъздушни сили. Министърът подчерта, че без Анкара е невъзможно да се вземат решения за бъдещето на Мосул.

Междувременно Турция препоръча на гражданите си да не пътуват в Ирак, а тези, които се намират там, да се върнат незабавно. В съобщение от външното министерство се посочва, че освен Багдад, още 15 провинции са опасни поради операцията за освобождаване на Мосул.

По-рано от информация от иракския град Мосул стана ясно, че ислямските джихадисти задържат със сила населението на града, за да го използват като жив щит при настъплението на правителствените сили.

Битката, която започна в понеделник, засега се води в селата в района, населени предимно с кюрди.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик предупреди, че около 200 000 души се очаква да напуснат Мосул в първите седмици на офанзивата. Броят на бежанците може да достигне 1 милион и това ще предизвика истинска хуманитарна криза, смятат в ООН.

Американски самолети разпръснаха над Мосул хиляди брошури със съвети към хората в града как да сведат до минимум рисковете за живота и имуществото си по време на сраженията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна