Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин разговаря с иракския премиер и с турския президент за хода на военната операция в Мосул

Снимка: БТА

Ходът на военна операция по освобождението на западния иракски град Мосул, водена от иракските въоръжени сили, местните кюрдски формирования и западната коалиция срещу терористичната групировка ИДИЛ беше обсъден в телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и премиера на Ирак Хайдар Абади. По време на разговора Путин е пожелал успех на иракската армия и нейните съюзници в постигането на поставените от тях задачи. Москва подкрепя изкореняването на огнището на международния тероризъм за осигуряването на суверенитета и териториалната цялостност на Ирак, се казва в официалното съобщение на пресслужбата на Кремъл. 

Путин и Абади са дали висока оценка на дейността на руско-иракския Информационен център в Багдад, в рамките на който се осъществява координация между военните от Русия, Ирак, Иран и Сирия. 

Путин е информирал иракския премиер Абади за действията по намаляването на напрежението в другата критична точка в Близкия изток – Алепо, и очакваната за утре хуманитарна пауза, по време на която мирните граждани трябва да напуснат източната част на сирийския град. Москва и Багдад, както се посочва още в съобщението, са изразили желание да си сътрудничат по Сирийския въпрос и занапред. 

В същото време Владимир Путин проведе разговор и с турския президент Реджеп Ердоган. Разговорът бе проведен часове след като Анкара даде ясен сигнал, че ще се включи във военната операция по освобождението на иракския град Мосул, смятайки, че тя има историческата отговорност да участва в нея.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна