Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрининг за катаракта и глаукома в Смолян

Снимка: БГНЕС

Град Смолян предлага възможност за безплатен скрининг за катаракта и глаукома, който се провежда са в рамките на Националната кампания "Право на зрение". Предвидена е информационна беседа за двете очни заболявания, които са сред основните причини за слепота при възрастните хора.

Беседата ще изнесе д-р Галя Драгнева – началник на Очно отделение на болницата в Смолян, която е инициатор за гостуването на кампанията в града. Целта е да се предотврати слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи.

Всеки посетител на беседата, който е над 55 години, няма поставена диагноза или не е опериран от катаракта, ще получи талон за безплатен скрининг. Той ще се проведе в болницата, след предварително записване на единния номер на кампанията. Задължително условие за участниците в скрининга е да са присъствали на информационната беседа.

Подобна беседа и скрининг се провеждат в Смолян за втори път. През месец ноември миналата година повече от 100 души са били на безплатен преглед, като при половината от тях бяха новодиагностицирани двете заболявания – катаракта и глаукома.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна