Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландски министри ще преговарят за бъдещето на страната в Европа след Брекзит на срещата на високо равнище в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шотландия изпраща двама свои министри на срещата на високо равнище на ЕС в Брюксел в четвъртък, които ще преговарят за бъдещето на Шотландия в Европа след гласуването за Брекзит.

Министърът за външни дела, Фиона Хислоп, и новият шотландски министър за Брекзит, Майкъл Ръсел, смятат да организират голям форум, на който могат да присъстват шотландци, които работят и живеят в Брюксел, инвеститори, притежатели на дялове в шотландски компании, представители на европейски институции и медии. Позицията на шотландското правителство е, че властите в Лондон използват гражданите на ЕС като „разменна монета“ в преговорите за Брекзит.

Преди да отпътува, Майкъл Ръсел заяви, че ключов приоритет в разговорите е да се намери формула в разединеното политическо пространство, с която да се избегне „твърд Брекзит“ за Шотландия.

Първият министър Никола Стърджън обяви преди два дни, че ще публикува предложения за мерки, които да позволят на Шотландия да запази достъпа си до общия европейски пазар, независимо от това дали останалата част от Великобритания има намерение да напусне Евросъюза. Очаква се Стърджън да обяви предложенията си до две седмици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна