Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Валентина Манолова: Проблемът с липсата на кадри в здравеопазването в Шумен е изключително тежък

Шуменска област е сред най-засегнатите от недостига на кадри в здравеопазването. Средната възраст на лекарите е над 55 години. Това съобщи в Деня на българския лекар председателят на Шуменската районна лекарска колегия д-р Валентина Манолова:

Най-дефицитни са физиотерапевтите, кардиолозите, съдебните медици, еднокринолозите, инфекционистите, хематолозите. Криза в близките години ще има и в други специалности, където предстои пенсиониране на значителен брой лекари. В същото време, специализантите в Шуменска област са едва шестима, което е твърде малко. Радостно е обаче, че тези колеги все пак са се върнали тук. Въпросът е, докога ще останат? Почват година, две, виждат, че нещата са трудни и заминават по-големите градове или директно за чужбина.

Причините за изтичането на кадри към големите градове в страната, където има университетски клиники, и към чужбина са комплексни и не са свързани само със заплащането, каза доктор Манолова. По думите ѝ, изключително важни са възможностите за кариерно развитие и качеството на живот. Необходимо е и усъвършенстване на наредбата за специализантите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна