Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Само 2 на сто от общите разходи за здравеопазване у нас са за психиатричната помощ

Д-р Мат Мюен, СЗО: България е страна, която отделя много малко пари за психично здраве

Вече е готов проектът на Национална програма за психичното здраве 2017-2023

Снимка: БГНЕС

Всеки пети човек в България има или е имал леко психично разстройство, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Вече е готов проектът на Национална програма за психичното здраве 2017-2023.

Директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков припомни, че само 2 на сто от общите разходи за здравеопазване у нас са за психиатричната помощ и допълни:

Европейският план за действие по психично здраве на първо място поставя въпроса за така наречената деинституализация и въвеждането на психиатричните услуги в близост до местоживеенето на хората с психични разстройства. Професионалистите в тази област - в психиатрията, разбират, че лечението в изолация на хората с психоза, с тежко разстройство като шизофрения и тежки депресии, биполярни разстройства не може да бъде извършено само на ниво болница.

Друг проблем е липсата на защитени домове и дневни центрове, както и липсата на цялостна политика в областта.

Д-р Мат Мюен, съветник по психично здраве на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че психичната услуга у нас дълго време не е била инситуционална:

Повечето пари, които са се давали, са били изразходвани за много малко хора по едни недобър начин и те са били преглеждани от голям брой специалисти. Вторият проблем е, че има много малко пари в тази система. България е страна, която отделя много малко пари за психично здраве.

Част от тези проблеми трябва да бъдат решени с проекта на Националната програма за психичното здраве 2017-2023.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна