Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Машинно гласуване във Видин, Димово и Белоградчик

Снимка: Радио Видин

В две училища във Видин, Димово и Белоградчик избирателите за първи път ще могат да гласуват с помощта на машина.

Секциите, в които ще бъдат разположени машините, са по пет във всяко училище във Видин, две са в Димово и две в Белоградчик. Самите устройства за гласуване ще бъдат монтирани в секциите ден преди вота. Всяка машина ще има отделен ключ и индивидуална парола за стартиране. Към всяка машина ще има и бутон, който се задейства дистанционно, обясни Петър Петров, представител на фирмата, която отговаря за машинния вот:

Самото гласуване е доста лесно. На декстопа на машината ще бъде изкарана цялата листа с кандидатите за президент и вицепрезидент. Всеки си избира в квадратче своя лидер и съответно излиза едно листче, на което ще излязат имената на хората, които са избрани. Листчето се сгъва и се пуска в една урна, която ще бъде различна от другата. Хората ще се убедят, че много е лесно. Просто за нула време, както се казва, за 15 секунди трае гласуването на един човек.

Избирателите ще имат около 3 минути да посочат кой от кандидатите предпочитат. Ако не е маркиран нито едно от квадратчетата на екрана на машината, то тя ще издава предупредителен сигнал, а след шестата минута машината ще спира и да работи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени