Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опит за двойно гласоподаване, контролиран вот и организационни нередности регистрират неправителствени организации

Снимка: БГНЕС


Асоциация „Прозрачност без граници“ вече има сигнали за организиране на т. нар. „извозване“ и придружаване на избиратели до СИК в село Буйновица, област Шумен, както и за многократно извозване на избиратели до СИК в село Буковлък край Плевен. Това заяви за слушателите на Програма „Хоризонт“ Ваня Нушева, програмен директор в асоциацията, като подчерта, че неграмотността не е основание за придружаване на избиратели. Гласоподаватели са докарвани с автобуси и от Турция в Кърджали. Според Нушева вече е регистриран и опит за двукратно гласуване – едно лице в село Буковлък е направило опит за повторно гласуване чрез използване на две различни лични карти.

Според наблюдателите на изборите и референдума от Асоциация „Прозрачност без граници“ на този етап на личи недостатъчната информираност на членове на СИК как да боравят с бюлетините и се проявяват редица организационни нередности. Според Нушева са получени сигнали, че в пловдивския кв. „Смирненски“ СИК задължава избирателя да гласува и на двата избора. Подобен случай е регистриран и в София.

И според председателя на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева има неравномерна и нееднаква практика за подаване на бюлетините от членовете на СИК към избирателите за гласуването за референдум. Тя подчерта, че членовете на комисиите трябва да информират гражданите, без да им дават задължително и двете бюлетини или да ги питат дали ще участват и в двата избора, а членовете на СИК трябва да гарантират провеждането на изборите според правилата.

В интервю за слушателите на БНР Цонева информира от Сърница, че и наблюдателите на ръководената от нея организацията регистрират случаи на т. нар. „извозване на избиратели“ с автомобили.

Към момента Институтът за развитие на публичната среда отчита по-висока избирателна активност в сравнение с парламентарните избори, проведени през 2014 г.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна