Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Цонева: Наблюдаваме сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване

| обновено на 06.11.16 в 19:46
Антоанета Цонева
Снимка: БГНЕС

Впечатленията от нашите наблюдатели в страната и чужбина могат да бъдат проследени на нашата страница във фейсбук . Големи опашки пред секциите в чужбина, качили сме снимки от Манчестър, Лондон, Торонто , Берлин, Виена, Рим, Париж, Атина... Големи опашки в София през целия ден, от откриването до този момент включително, основно два типа сигнали получаваме , включително и на нашата платформа за честни избори - по отношение на процедурата за даването на бюлетините за референдум и за президент. Някои от хората са били питани дали искат да гласуват, а на други директно е била давана бюлетината, заедно с тази за президент.

Това каза в интервю за "Хоризонт"  Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда (ИРПС):

Имаме сигнал, който сме изпратили до изборната администрация за агитация в непосредствена близост до секции в Лом и в Монтана, за наранен печат в Лом. Наши наблюдатели са били отстранени от наблюдателна секция в Пазарджик. Имаме и сигнал за черна химикалка за секция в Оксфорд. Имаше множество административни нарушения  - четат се личните данни на гражданите на глас при попълването в списъка - нещо, което не трябва да се прави. Имаме такъв сигнал от Пазарджик!  Много са сигналите за липса на информационни табели, телефони за сигнали до районни прокурори, до районното управление на МВР, за предварително откъснати бюлетини. Едно от най-тежките нарушения, за което е сезирана и ЦИК, и РИК е в 189-а секция във Варна - Комисията не е давала плик за референдума и гражданите са пускали бюлетините директно в урната, което ги прави недействителни.


В София има сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване, по данни на наблюдателя ни в 41 ОУ в София, заяви Цонева по-рано днес:

Наблюдателят ни в "Младост“ каза, че в прегледаните от него осем секции има висока избирателна активност, която е между 15-20 процента около 13 часа. Хората чакат на опашки между 60 и 90 минути, защото там има избор и за районен кмет.

Цонева добави още:

В Берлин се е наложило пренареждане на приемната зала, за да не излизат опашките извън сградата. Можете да следите със снимки и видеоинформацията на страниците на Института за развитие на публичната среда във Фейсбук. Опитваме се да качваме цялата информация, която получаваме от чужбина и от страната.

Цялото интервю с Антоанета Цонева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна