Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов роял е повод за празник в Националната музикална академия

Новият роял на НМА

В концертната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София от няколко седмици има нов концертен роял от най-висок клас.

На 14 ноември от 18 часа  студенти и докторанти от катедрите "Пиано" и "Камерна музика и съпровод" на Инструменталния факултет и "Пиано" на Теоретико-композиторския и диригентски факултет ще изнесат празничен концерт по повод новата придобивка.

Ще прозвучи клавирна музика от Йохан Себастиан Бах, Ференц Лист, Фредерик Шопен, Сергей Рахманинов, Любомир Пипков, Юлия Ценова, Любомир Денев и други. Вход свободен.

Инструментът е придобивка не само за Националната музикална академия, а и за цялото българско музикантство! От 33 години роял от такова качество не е купуван в България – с радост коментира заместник-ректорът по международната и художественотворческата дейност проф. д-р Борислава Танева.

Срещата на един пианист с нов инструмент, и то от такава класа, е специален и вълнуващ момент. Със сигурност разширява значително възможностите за изразяване на музикалните намерения, а от там се осъществява и по-добър контакт с публиката – по думите на докторанта в специалност пиано Гергана Несторова.

Придобиването на новия роял е осъществено с целева финансова субсидия от Министерството на образованието и науката и личната подкрепа на бившия министър проф. Тодор Танев.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна