Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Междусистемната газова връзка между България и Румъния беше официално открита

2,1 км е подводният преход през река Дунав

Снимка: БГНЕС

Междусистемната газова връзка между България и Румъния беше открита официално от премиера Бойко Борисов в присъствието на министри от правителствата на България и Румъния, както и представители на Европейската комисия.

Интерконекторът България - Румъния е с обща дължина 25 км, от които 2,1 км подводен преход през река Дунав. Първата копка беше направена през 2011 година и трябваше всичко да е готово две години по-късно. Най-голямата трудност за инженерите бе преминаването под река Дунав и това отложи проекта във времето. Именно тези грешки накараха днес премиерът Борисов да коментира:

Десетилетия и векове любителите на подводното гмуркане ще могат да търсят машините. Те са под Дунава. Така го строиха, че счупиха машините, те потънаха и там си останаха. Там са. Сега, когато го строихме, едно от най-проблемните неща беше за строителя, да не ударят сондите старите машини, които са отдолу под Дунава.

Проектът от българска страна е завършен, но по тръбите все още не тече природен газ. Това обаче може да стане още от началото на следващата година, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Преди да потече газта, ние трябва да спазим всички процедури, които са регламентирани в рамките на правилата на ЕС, следва да бъде проведена необходимата тръжна процедура за резервиране на капацитет и след това газта вече може да потече. Колегите от "Булгаргазтранс" имат намерение това да се случи до края на годината, може би до края на годината ще се обяви този тест, така че ще видим. Трябва да се премине цялата процедура, да се резервира капацитет и оттук нататък следваме обичайният ход на нещата.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна