Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на ОПЕК се събират във Виена

| обновено на 30.11.16 в 11:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министри от страните износители на петрол се събраха на извънредно заседание във виенски хотел, където е отседнал министърът на енергетиката, промишлеността и минералните ресурси на Саудитска Арабия, предаде ТАСС. Решението за това допълнително съвещание преди основната среща по-късно днес е било взето късно снощи след многобройни разговори. Според източник от преговорите разногласията в организацията ОПЕК трудно ще се решат.
За 13 часа местно време е насрочена поредната среща, от която се очаква окончателно споразумение за ограничаване на добива на петрол.

Анализатори, цитирани от Франс прес, прогнозират, че при провал на днешната среща цените на суровината могат да се сринат от настоящото равнище от 45-47 долара до 30 долара за барел.

За да противодействат на трайното поевтиняване на суровината, което изправи производител като Венецуела пред криза за храни и лекарства, през септември страните от ОПЕК договориха принципно намаление на добивите в диапазона между 600 000 и 1,1 милиона барела дневно - до 33 милиона барела дневно. За ограничението настоява свръхбогатата Саудитска Арабия, която натрупа през тази година 87 милиарда долара бюджетен дефицит и бе принудена да направи нещо нечувано в историята си - да намали заплатите на държавните служители.

Компромисът днес обаче е под въпрос предвид позицията на други двама водещи производители - Иран иска да компенсира загубите, претърпени в периода, когато бе под режим на международни санкции. Ирак пък е зависим от износа на петрол, защото трябва да финансира бойните операции срещу джихадистите от „Ислямска държава“. Под въпрос е и съгласието на водещи производители на петрол, които не са част от ОПЕК.

Русия, която е под силен натиск заради европейските и американските санкции, е съгласна само да замрази добивите си. Министърът на енергетиката Александър Новак отказа участие в днешните съвещания във Виена с довода, че няма изгледи за споразумение. Това изказване вчера бе достатъчно за поевтиняване на петрола с близо 2 долара за барел.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна