Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът за прекратяване на боевете в Алепо се провали заради Русия и Китай

Русия и Китай блокираха проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за временно прекратяване на бойните действия в сирийския град

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Планът на западните сили за временно прекратяване на бойните действия в сирийския град Алепо се провали, след като Русия и Китай наложиха вето върху проекторезолюцията в Съвета за сигурност на ООН.

Блокирането на проекта доведе до размяна на остри реплики между дипломатите. Представителката на Съединените щати Мишел Сайсън обвини Москва, че предпочита да съхрани военните придобивки на своя съюзник – сирийския президент Башар Асад – без оглед на страданията на мирното население. 

Русия казва, че е била на прага на споразумение със Съединените щати, което да реши проблема в източен Алепо и че тази резолюция подкопава преговорите. Това е измислено алиби. Не сме постигали никаква договореност, тъй като за Русия е по-важно да съхрани военните си победи, отколкото да помогне на жителите на Алепо. 

Руският посланик в ООН Виталий Чуркин отговори, че евентуално примирие само ще даде възможност на бунтовниците да засилят своите позиции и това ще удължи страданията на местните жители. 

Както знаем, подобни паузи бяха използвани от бунтовниците да попълнят амунициите си и да затвърдят позициите си, а това само влошава страданието на цивилните.

Русия настоява Съединените щати да накарат бунтовниците да се оттеглят от обсадените квартали. Предполага се, че в тези райони остават в капан около 200 хиляди души.

Повече от триста цивилни бяха убити при бомбардировките през последните три седмици.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна