Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е готова да осигури необходимото количество природен газ на Европа

Снимка: БГНЕС

Потребностите от руски природен газ в Европа постоянно се увеличават и Русия е готова да осигури необходимите количества – това заяви президентът Владимир Путин по време на среща с металурзи от Челябинск. 
Малцина знаят, че "Газпром" днес доставя в Европа рекордни количества газ – над 600 милиона кубически метра в денонощие. Нас често ни обвиняват, че така Европа попада в зависимост от Русия, но това е глупав аргумeнт, защото зависимостта е взаимна.

Владимир Путин коментира и своето политическо бъдеще, като каза, че възнамерява успешно да завърши своята кариера и след това да се посвети на пътешествията.

Украйна е готова да обсъжда газовите проблеми с Русия на среща в Брюксел, която може да се проведе в края на седмицата, съобщи украинската газова компания "Нафтогаз". Киев не е преговарял пряко с Москва от ноември 2015 г. заради анексирането на Крим  и подкрепата на Русия за сепаратистите в Югоизточна Украйна, припомня Ройтерс.

Европейският съюз разчита на Русия за близо една трета от потреблението на газ, като повече от половината от него се доставя именно през Украйна.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени