Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата иска по-тежки присъди по делото "Червей"

| обновено на 07.12.16 в 13:34
Снимка: БГНЕС

До месец ще стане ясно дали Софийският апелативен съд ще потвърди или промени едногодишната условна присъда на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. Апелативните съдии изслушаха финалните пледоарии на страните в процеса. Прокуратурата поиска Янева и другият подсъдим - бившият служител на МВР Тодор Костадинов, да бъдат осъдени на по две години условно. Адвокатите на Янева и Костадинов поискаха клиентите им да бъдат изцяло оправдани. Последното заседание по делото пред втората съдебна инстанция протече в отсъствието на двамата подсъдими.

Янева и Костадинов са на съд, защото, според държавното обвинение, през 2013 година, когато Костадинов е шеф на дирекция в МВР, въз основа на кухи документи е мотивирал тогавашния председател на СГС Владимира Янева да разреши прилагането на СРС-та по отношение на централизирания полицейски регистър. Янева пък е разрешила това да се случи, надхвърляйки в пъти разрешените от закона срокове за прилагане на СРС. Софийският градски съд я призна за виновна и я осъди на една година условно. Костадинов пък излезе от първата съдебна инстанция само с глоба от три хиляди лева. Именно корекция на това решение на съдия Иван Коев иска прокуратурата, определяйки отговорността и на двамата на по две години условно. 

Един от адвокатите, Людмил Рангелов, обясни, че 30-дневното разрешение на СРС не е изключение:

Бюрото за специални разузнавателни средства, ако ги попитате, констатирали ли са други случаи в окръжни съдилища, те ще ви кажат, че десетки такива случаи на надвишаване на срока са констатирани. Просто се оказа, че е подбран.

Кой и защо е решил да атакува именно Владимира Янева, Рангелов отказа да каже.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна