Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Постигнатото споразумение за евакуиране на цивилни и бунтовници от сирийския град Алепо е водеща тема в турския печат. Дипломатическите усилия на Анкара за прекратяване на драмата в Алепо снощи дадоха резултат. Първо бе обявено примирие, а след това бе съобщено, че ще започне евакуация на цивилни, пише по темата "Акшам". "Хабертюрк" посочва, че операцията ще бъде следена от Червения полумесец и ООН. Турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации пък ще изгради лагер за бежанците от Алепо край Идлиб, в който ще бъдат настанени 80 хиляди души. 
Изненадващият ход на Доналд Тръмп да избере шефа на петролния гигант "Ексън мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар предизвика оживление в Москва и безпокойство в източноевропейските столици заради перспективата "приятел на Путин" да стане първи дипломат на Америка, пише британският в. "Гардиън". Много дипломати са заявили обаче, че ще изчакат изслушванията на Тилърсън в Сената, за да разберат дали е способен да се превърне от управник на петролна фирма в държавник, допълва изданието.
Всички руски издания коментират решението на опозиционера Алексей Навални да се кандидатира в  президентските избори през 2018 г. "Ведомости" напомня, че доскоро Навални, осъден за злоупотреби, нямаше възможност да участва в президентската надпревара, но присъдата бе анулирана. С изявлението си опозиционерът, срещу когото тече повторен съдебен процес, се опитва да упражни натиск върху съдиите, убеден е цитиран във вестника високопоставен федерален служител. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна