Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Чуждестранната преса – и западна, и руска, поставят акцент върху появилите се информации, че руският президент Владимир Путин е бил замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в Съединените щати.

Владимир Путин лично е разпоредил елементи от руските хакерски действия като част от "вендета" срещу Хилари Клинтън, коменитират британските издания "Дейли телеграф" и "Гардиън".

Изтеклите в публичното пространство имейли от кампанията на Клинтън са предоставени от вътрешен източник от Демократическата партия, а не са получени в резултат на руски хакерски действия, посочва британският вестник "Дейли мейл", като се позовава на думите на Крейг Мъри – бивш посланик на Великобритания в Узбекистан и близък сътрудник на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж.

Белият дом твърди, че републиканецът Доналд Тръмп, който спечели гласуването през ноември, е знаел за действията на Москва в негова полза, изтъква американското издание "Вашингтон таймс".

Основна заплаха за САЩ става Русия, четем на страниците на вестник "Росийская газета". Според американски "ястреби-неоконсерватори" основната заплаха за националните интереси на Щатите през 2017 г. вече няма да бъдат Сирия и нейният президент Башар Асад, а Русия, конкретизира изданието.

Миналата година експертите на Съвет по международни отношения на САЩ (СМО) – структурата, упражняваща по традиция най-силно влияние върху външната политика на Белия дом, посочиха като най-вероятна и най-опасна заплаха за САЩ войната в Сирия, припомня вестник "Московский комсомолец".

Средната класа в Румъния печели две евро на час, само българите са по-зле, обявява в заглавие днес румънското издание "Ромъния либера", като цитира класация на Евростат. Изданието цитира още един доклад на Евростат, публикуван през пролетта, според който пет региона на северната ни съседка са сред най-бедните в ЕС по БВП на глава от населението. Най-бедният регион в ЕС е българският Северозападен с 30 процента БВП на глава от населението спрямо средната стойност в ЕС, посочва вестникът.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна