Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Мотори и каравани с „Гражданска отговорност“ за по-малко от 12 месеца, пише ТРУД, позовавайки се на БНР. Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за застраховане, които дават възможност на сезонните превозни средства – мотори, кемпери, каравани, ремаркета да сключват застраховка Гражданска отговорност за по-малко от 12 месеца, каквото беше изискването до момента. През лятото имаше протести на мотористи заради застраховките им.

НАП няма да следи къде ходи шефът, успокоява СТАНДАРТ. Данъчните няма да изискват информация кой от шефовете е ползвал служебния автомобил и къде е ходил с него при определяне на размера на данък "уикенд". Не е задължително дори фирмите да водят пътни листове. Достатъчно ще бъде например в една електронна таблица да се отчита колко километра са изминати със служебния автомобил за лични цели. Първият нов момент е, че при покупката на имот фирмата може да обособи част от него, която ще се ползва за дейността, и част от имота за лични цели, за която ще трябва да плати ДДС. Вторият нов момент се отнася за имоти, автомобили, както и всички други активи на стойност над 5000 лв. За тях бизнесът има две възможности. Първата е още при покупката да се ползва пропорционален данъчен кредит по ДДС според очакванията какъв дял от актива ще се ползва за лични цели и какъв дял за служебни. При втория вариант на облагане с данък "уикенд", при закупуване на актива фирмата ползва пълния размер на данъчния кредит. Но след това ще трябва да начислява ДДС според това доколко той се използва за лични цели.

Виж повече

Истинска златна треска е завладяла рибарите по морето, разкрива МОНИТОР във водещата си тема тази сутрин. Този път обаче не става дума за гонитба на паламуди и чернокоп, а за улов на бяла мида. Новият Клондайк лежи заровен на морското дъно, само на няколко сантиметра дълбочина под пясъка. Когато рибарите не са с лодките в морето, времето им минава в разработване на всевъзможни иновации и уреди за тралене на дъното, така че с едно загребване да се събират колкото може повече мекотели. И голямата беда е именно там. Защото копираните от оригинали самоделни драги, на които са заварени нагъсто зъби от арматура, дерат пясъчното дъно на десетина и повече сантиметра. Обръщат микросвета на всички водни обитатели в този пласт – скариди, раци, риби дракони, морски езици и писии, хайвер, миди и ги унищожават до голяма степен. Подобни иновации са строго забранени от закона и се наказват със солени глоби. Рискът обаче, очевидно си струва, като се има предвид, че новият бизнес носи по хилядарка дневно.

Виж повече

“Спартан”-ът спаси 4-месечно бебе, съобщава СТАНДАРТ. Военнотранспортният самолет C-27J "Спартан" на Българските военновъздушни сили бе вдигнат по тревога в нощта срещу четвъртък, съобщиха от Министерството на отбраната.Самолетът е успял да транспортира успешно малкия пациент и медицинския екип от МБАЛ Национална кардиологична болница - София от авиобаза Враждебна до летище Виена. След това в 2 часа през нощта се е върнал от Австрия заедно с медицинския екип.

Да, от ядене може да боли глава, потвърждава СЕГА. В миналото, когато не е имало лекарства, хората са използвали определени храни като средства против различни заболявания. С течение на времето медицината е открила и обратната зависимост - че някои хранителни продукти оказват негативно въздействие върху организма. Според учените почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие. Те класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до главоболие.

Тирамин - тази аминокиселина се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал.

Хистамин - това вещество повишава имунните сили на организма, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.

Нитрати - за вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин.

Кофеин - в умерени количества това вещество стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.

Киселини, съдържащи се в цитрусовите плодове - портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С. Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.

Натриев глутамат - практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.

Виж повече

Мазно, солено, шоколад може да увеличант киселините, пише 24 ЧАСА на страниците се за здраве. Медицината нарича Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) онова състояние, което разговорно определяме като киселини. При него съдържанието на стомаха се връща към хранопровоа – рефлукс. Тази неестествена смяна на посоката на движение на храната води до усещането за киселини, а често и до болка в епигастриума. Препоръчва се да се ограничат определени храни като меса с високо съдържание на холестерол и мастни киселини, както и сол в големи ксоличества. Трябва да се избягват шоколад, мента, газирани напитки, портокалов сок, кафе и доматен сос.

Надпреварата за топ 3 на Чудесата на България тече с пълна сила, припомня СТАНДАРТ. Всеки българин може да избере атракциите, откритията, съкровищата и музеите, с които се гордее най-много. Пещерата "Магура", Античната куполна гробница в Несебър, античният театър в Пловдив, епископската базилика в Сандански се надпреварваха вчера за първото място. Сред съкровищата водещи позиции заеха Рогозенското, съдовете от Наги Сент Миглош, за които се предполага, че са на хан Крум, Преславското съкровище. В категория "Открития" битката бе между Протоград, Мисионис и Акве калиде. А при музеите най-голямо одобрение имаха НИМ и Музеят на София.

Вотът за топ 3 ще продължи до 0 часа в неделя. Тогава във всяка от четирите категории ще останат трите чудеса, събрали най-много гласове. От тях с гласуване българите ще определят победителите. Те ще бъдат обявени на специална церемония в НИМ в понеделник вечерта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна