Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на атентата в Берлин показва пропуски на германската полиция

"Светлината е по-силна от тъмнината" гласи възпоменателен надпис на мястото на трагедията
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Горещата следа в разследването на атентата в Берлин води към западногерманската провинция Северен Рейн-Вестфалия. От днес полицията издирва тунизийски гражданин, съобщават германските медии. В кабината на камиона-убиец е намерено разрешително за пребиваване в Германия, издадено на името на Анис А. - гражданин на Тунис, на възраст между 21 и 23 години, пристигнал в Германия от Италия преди година и половина.

Засилват се сигналите, че германската полиция е изпуснала от погледа си заподозрения тунизиец Анис А. Оказва се, че той е не само познат на службите като потенциален атентатор и добре свързан в ислямистките среди в Германия, а се е движил в обкръжението на радикални салафистки проповедници, вербували бойци за "Ислямска държава". Според съвместно журналистическо разследване на водещи германски медии телефонът му е бил подслушван, през август дори е бил арестуван и отново пуснат на свобода. За последно е бил разработван през ноември. Тези данни потвърди и вътрешният министър на Северен Рейн-Вестфалия Йорг Йегер на пресконференция в Дюселдорф: 

През юни му е отказан статут на бежанец, но не е екстрадиран, защото нямаше валидни документи. Първоначално властите в Тунис отричаха да е техен гражданин. Документите му пристигнаха едва днес. 

Полицията се съмнява в достоверността на разпространеното снощи видео, с което терористичната организация "Ислямска държава" пое отговорността за терористичния акт.

Нападението, съвсем не неочаквано от службите, има и своето политическо отражение. В управляващата коалиция се разрази поредния раздор. Баварският премиер Хорст Зеехофер разкритикува мигрантската политика на канцлера Ангела Меркел, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" нарече 12-те жертви на атентата мъртвите на Меркел. Политологът от университета Хумболд в Берлин проф. Херфрид Мюнклер не разбира защо атентатът трябва непременно да се свързва с бежанската вълна.

Това изказване е не само грозно, но и контрапродуктивно. Ако действително "Ислямска държава" стои зад нападението, то нали не смятаме, че тази организация няма друга възможност за внасяне на атентаторите в Германия, освен чрез бежанския поток, пита проф. Мюнклер.

И въпреки това - берлинчани правят директна връзка между атентата и мигрантите. Сами Алкоми, роден в Германия, но с чужд произход, разказва:

Днес в метрото хората ме сканираха с поглед от главата до петите. В очите им имаше недоверие. 

Анет Гертнер смята:

Досега в Германия имах чувството, че сме поне малко по-сигурни от други страни. Но вече нямам доверие на правителството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна