Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обяви нови законодателни мерки срещу финансирането на терористи

Вера Йоурова
Снимка: БГНЕС

Бързото трансгранично замразяване и конфискуване на финансови активи ще попречи на терористите да използват средствата си за извършването на нови нападения, обяви Еврокомисията, която представи пакет от промени в европейските закони. Решенията в тази сфера ще се признават взаимно от съдилищата в различните държави, обясни комисарят по правосъдието Вера Йоурова:

Йоурова изтъкна, че конфискацията на имущество на престъпници и джихадисти в Европа е твърде неефективна и затова се предлагат единни критерии. Отнемането на активи на терористи ще става дори само по данни от разузнаването, без влязла в сила присъда. Освен това за първи път Брюксел хармонизира криминализирането на прането на пари – не само от терористи, но и от представители на мафиотски организации. Въвеждат се обща дефиниция за изпирането на пари, както и минимални стандарти за съдебните наказания, обясни комисарят по сигурността Джулиън Кинг:

Освен че така затрудняваме терористите да си набавят финансови средства, проследяването на паричните потоци може да бъде много ефективно за откриването на престъпници, терористи и техните съучастници.

Обхватът на митническите проверки ще се разшири, така че да включва паричните средства, изпращани в пощенски и товарни пратки, както и стоки с висока стойност – например злато, и предплатените платежни карти, които понастоящем не са обхванати от стандартната митническа декларация.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна