Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ поиска от италианската банка Monte dei Paschi да увеличи капитала си с 8,8 млрд. евро

Европейската централна банка е казала на италианската банка Monte Dei Paschi, че тя се нуждае от 8,8 млрд. евро, за да покрие капиталовия си недостиг, което е доста по-голяма от предишната сума в размер на 5 млрд. евро, съобщи в понеделник закъсалия кредитор, цитиран от агенция Ройтерс.

Миналия петък италианското правителство одобри указ за спасяване на Monte Dei Paschi di Siena (BMPS), след като третият по големина кредитор в страната не успя да спечели инвеститорска подкрепа за крайно необходимото увеличение на нейния капитал с 5 млрд. евро.

Банката обяви в началото на седмицата, че е поискала официално от ЕЦБ да продължи с процеса на "предпазна рекапитализация". "Предпазната рекапитализация" е вид държавна намеса в дадена проблемна банка, която е все още платежоспособна. Това означава едва скромно по размер нейно спасяване за сметка на банковите инвеститори, въпреки че правителството може да закупи акции или облигации на дадената кредитна институция само при пазарни условия, които да са одобрени от съответните официални спасителни органи от ЕС в Брюксел.

В свой отговор ЕЦБ заявила, че е изчислила размера на капитала, който е необходим, въз основа на резултатите от европейския банков стрес тест, проведен по-рано тази година. При тези тестове Monte Dei Paschi беше единствената италианска банка, която не можа да се справи със заложения неблагоприятен сценарий.

ЕЦБ също така отбелязала, че италианският кредитор е платежоспособен, но е сигнализирала, че  състоянието на банкова ликвидност се е влошило бързо в периода между края на ноември и 21-ви декември, посочва Monte Dei Paschi di Siena.

Проблемите на банката датират от няколко години, но серия италианските власти не успяха да се справят с проблема, който в последствие се превърна в политическо табу през тази година с новите правила на ЕС за забрана на държавна спасителна подкрепа, ако преди това частните инвеститори в дадената финансова институция не поемат първи съответните загуби, свързани с нейната рекапитализация.

Европейската комисия заяви в петък, че ще работи с властите в Рим, за да бъдат спазени условията за спасяването на Monte Dei Paschi.

В понеделник обаче президентът на Бундесбанк и виден член на ЕЦБ Йенс Вайдман отбеляза, че планове за държавното спасяване на Monte Dei Paschi di Siena трябва да бъдат прецени внимателно, тъй като все още трябва да се отговори на много нерешени въпроси.

Планираното правителствено спасяване на Banca Monte Dei Paschi di Siena изисква внимателен контрол, за да се гарантира, че банката ще бъде поставена на дългосрочна здрава основа, без да се нарушават правилата на Европейския съюз за държавна помощ. За да сработят планираните от италианското правителство мерки, банката трябва да бъде икономически здрава по своята същност, заяви Вайдман за германското издание "Билд".

Парите не могат да бъдат използвани за покриване на загубите, които вече са очаквани, посочи той и отбеляза, че сред критериите за всеки един спасителен план попада необходимостта да се предотврати "рискът от тежки икономически сътресения". Всичко това трябва да се обсъди внимателно, отбеляза шефът на Бундесбанк.

От своя страна, италианският пазарен регулатори Consob каза в края на миналата седмица, че акциите и ценните книжа на закъсалата банка ще бъдат спрени от търговия, докато не станат ясни условията по държавния спасителен план.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!