Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради непостигнатия консенсус между БНР и "Музикаутор"

СЕМ със сериозни опасения от накърняване на правата на слушателите на БНР

Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява сериозни опасения от накърняване на правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като от 1-ви януари БНР няма да може да излъчва съвременна авторска музика и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори. БНР не постигна консенсус в преговорите с "Музикаутор" за авторските права, което възпрепятства изпълнението на обществената мисия и изпълнението на индивидуалните лицензии на Радиото.

Следва пълният текст на прессъобщението на СЕМ от 31-ви декември:

Съветът за електронни медии (СЕМ) реагира със загриженост на получена официална информация от Българското национално радио (БНР). Ръководството на обществената медия съобщава, че усилията за постигане на консенсус в преговорите с Музикаутор не са дали резултат, което сериозно възпрепятства изпълнението на обществената мисия и изпълнението на индивидуалните лицензии на БНР.

Регулаторът изразява сериозни опасения от накърняване правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като след 01 януари 2017 г. няма да може да бъде излъчвана съвременна авторска музика, както и да бъдат популяризирани музикални произведения на български автори.

Правомощията на медийния надзор не включват намеса в преговори и договорености между БНР и авторски организации. Въпреки това СЕМ отдава голямо значение, както на зачитането на правата на музикалните дейци, така и на значението на общественото радио като важна културна институция с огромен и дълголетен принос за  създаване, записване, съхранение и разпространение на музика от всички жанрове.

БНР се издържа от държавния бюджет, който действително не е увеличен за следващата година. За това е желателен баланс между искания и финансови възможности. Над тях обаче, трябва да стои общественият интерес от разнообразна музика в съдържанието на многопрограмното национално радио. Фактът, че той е застрашен точно в навечерието на новогодишните празници, е неподходящо избран момент за разрив на преговори, които СЕМ продължава да вярва, че са водени с идеална цел.

В регулатора не е постъпила официална информация за позицията на Музикаутор.

СЕМ ще положи усилия за среща на страните при така създалата се ситуация на разминаване на интереси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна