Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Избраният за президент на Съединените щати милиардер Доналд Тръмп и основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж изграждат обединен фронт срещу заключението на американските разузнавателни служби, че Русия е използвала придобити чрез хакерство имейли, за да се намеси в президентските избори. Това пише вестник Ню Йорк таймс. Асандж, който отдавна е заклеймяван от много републиканци като нарушаващ закона анархист, навреждащ на САЩ, сега печели уважението на консерваторите. Те са доволни, че неговият сайт публикува имейли на демократите, засягайки кандидатпрезидентската кампания на Хилари Клинтън.

Вашингтон пост отбелязва, че критиките на Тръмп срещу разузнавателната общност предизвикват разделение сред републиканците в Конгреса. Този разкол може да се разрасне, след като Конгресът започне да разследва обвиненията на ЦРУ, че Русия се е намесила в изборите през ноември, с цел да помогне на Тръмп.

Американците изпратиха първия "черен знак" на украинския президент Петро Порошенко, пише руското онлайн издание Взгляд. Украинската антикорупционна служба образува наказателно дело по подозрения, че генералният прокурор Юрий Луценко е получил длъжността срещу подкупи. Взгляд цитира киевския политолог Руслан Бортник, че атаката срещу генералния прокурор е подготовка за удар срещу неговия покровител – президента на Украйна. Бившият депутат Олександър Онишченко, избягал в САЩ, заявил в статия в списание Тайм, че президентът Порошенко е участвал в "корупция в масови и безпрецедентни мащаби" и е "откраднал стотици милиони долари, настоявайки за процент от всеки договор, свързан с някакво държавно предприятие в Украйна".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна