Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО прехвърля военна техника и военнослужещи към Източна Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В германския пристанищен град Бремерхафен започна разтоварването на американска военна техника за Източна Европа. Пристигнали са танкове, бронирани автомобили и гаубици. В рамките на операцията на НАТО „Атлантическа решимост“ в Полша и балтийските страни трябва да бъдат разположени над 4000 американски войници.

На срещата на върха на НАТО във Варшава през юли миналата година беше взето решение за разполагане на четири батальона в Източна Европа - три в балтийските държави и един в Полша. На по-късен етап в Унгария и Румъния се предвиждат и съвместни военни учения. При пристигането на първия кораб с американско въоръжение, генерал-лейтенант Петер Борер от Бундесвера коментира: Прехвърлянето на военна техника и военните учения, които планираме, са ясен сигнал за ангажимента на партньорите ни от САЩ към колективната сигурност. В Уелс и Варшава решихме да засилим присъствието си в Европа. Това и правим. Така че не може да се говори за дрънкане на оръжия.

Целта на военното разгръщане е да се защити мирът в Европа и да се демонстрира сила пред Русия, поясни генерал-лейтенант Фредерик Ходжис, командир на Въоръжените сили на САЩ в Европа. Той подчерта, че това е отговорът на Северноатлантическия Алианс на престъпното анексиране на Крим.

Започналата операция по прехвърлянето на американска военна техника е най-голямата от края на Студената война насам. И много критикувана. Сузане Шатенберг от университета в Бремен, която изследва процесите в Източна Европа, смята, че има алтернатива на разполагането на оръжия в балтийските страни и Полша. Според мен, Путин е политик, който залага на символите. За него е важно на Русия да се гледа като на велика сила. Така че не е нужно срещу Путин да се изправят оръжия, а би било достатъчно, ако се седне на масата на преговорите и се възобнови диалога.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна