Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИПИ: Тази година ще работим 136 дни за държавната хазна

Данъчната тежест тази година ще расте, смятат от Института за пазарна икономика, където са изчислили, че ще работим 136 дни само за бюджета. Тази година т.нар. "ден на свободата от правителството" ще настъпи на 16 май. Дотогава ще работим изцяло, за да си платим данъците към държавата. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано. 

От 2011 година броят на дните за попълване на хазната расте, като през тази година ще са най-много, изчисляват икономистите от ИПИ, а тенденцията е устойчива през последните години, което означава, че изземването от данъкоплатците нараства. 

Най много дни през годината ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34. За приходите от акцизи ще са ни необходими малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, за да платим държавните и общински такси.

Сметката разпределя тежестта върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната. Всеки сам може да изчисли своите данъци на специализираната страница "Моите данъци" – www.kolkodavam.bg, допълват от Института за пазарна икономика.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени