Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сила влезе забрана за публични събирания в Анкара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В турската столица Анкара бяха забранени всякакви демонстрации и публични събирания на обществени места за срок от един месец. Това стана с наредба на голямата община на Анкара. В наредбата се подчертава, че мярката се въвежда поради рискове,които съществуват за сигурността на града във връзка с получените от разузнавателните служби  предупреждения за планиран терористичен акт в турската столица.

В същото време забраната се въведе в момент, когато в турския парламент текат бурни дебати по внесения пакет за промени в Конституцията. Дебатите противопоставиха управляващата ПСР, вносител на пакета, и опозиционната Народно-републиканска партия, според която се цели замяна на парламентарната система на Турция с президентско управление, което би осигурило неограничена власт на президента Реджеб Таийп Ердоган.

Опозицията организира голяма демонстрация пред парламента, в която участваха и депутати, но тя бе разпръсната с груба сила и водни оръдия. Последва наредбата на голямата община на Анкара за забрана на всякакви публични изяви, която според някои източници може да бъде продължена и след изтичане на едномесечния срок, защото в Турция е в действие извънредно положение, което бе въведено през юли м.г.

Продължават арестите на заподозрени за връзки с движението на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, който се обвинява за отговорен за осуетения опит за държавен преврат през юли м.г. 60 бизнесмени са били арестувани днес, съобщиха медии. А числото на уволнените по същите причини чиновници надхвърли 100 хил. души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна