Юнкер: Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че не очаквал при избирането му на поста, че ще се занимава с напускането на ЕС от Великобритания:


Исках да доведа евроинтеграцията до точката на необратимост. Вместо това сега отговарям за мащабна деконструкция. На срещата на върха в Рим по-късно тази година трябва да обясним на външния свят и на самите себе си, че напускането на Великобритания не означава края на ЕС. Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка.

 Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва утре в преговорите в Женева между двете общности на острова:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.


Още от категорията
Опозиционният лидер Никол Пашинян говори на протестен митинг в Ереван.

Парламентът на Армения ще избере нов премиер на 1 май

Парламентът на Армения ще избере нов премиер на страната на 1 май, обяви днес председателят на парламента Ара Балбоян, предаде Ройтерс. Досегашният министър-председател Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след десетдневни протести в столицата Ереван и други големи градове. Опозицията настоява за премиер да бъде избран лидерът на..

обновено на 26.04.18 в 14:19

Делян Добрев: Одобряваните от КЕВР сделки в енергетиката да бъдат по прецизирани с подзаконов акт критерии

Приетите днес окончателно промени в Закона за енергетиката с допълнителни правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране няма да повлияят на сделката за ЧЕЗ,  заяви председателят на парламентарната енергийна комисия  Делян Добрев  от ГЕРБ. Той препоръча с подзаконов нормативен акт да се изчистят неяснотите около увеличените правомощията..

публикувано на 26.04.18 в 13:49

Петър Йежек: Финансовият сектор е отговорен в 80% от случаите на пране на пари в ЕС

80 на сто от случаите на пране на пари в ЕС се случват в банковата и финансова система – данните оповести евродепутатът от Групата на либералите и демократите за Европа  Петър Йежек  на публично изслушване на дебат в Европейския парламент за борбата срещу прането на пари в банковата система на ЕС: "По данни на Европол, 80 на сто от..

публикувано на 26.04.18 в 13:40
Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние и кметът на София Йорданка Фандъкова в метростанция

Визита на главния преговарящ на ЕС за Брекзит в София

Главният преговарящ на Европейския съюз за оттеглянето на Обединеното кралство от Съюза  Мишел Барние разговаря днес в София с премиера  Бойко Борисов . Барние е запознал българския министър-председател с хода на преговорите между Брюксел и Лондон. На срещата е изразено общото мнение, че процесът на Брекзит трябва да гарантира правата на гражданите и..

обновено на 26.04.18 в 13:32

КЕВР ще контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества, решиха окончателно депутатите с приети промени в Закона за енергетиката. Против приетото предложение се обявиха от ДПС, с мотива, че предложението е политическо и е в нарушение на..

обновено на 26.04.18 в 13:04
Иран флаг

Иран предлага на Китай и Русия съюз срещу САЩ

Иран иска да постигне споразумение с Русия и Китай за обща стратегия за противодействие на САЩ. Това заяви секретарят на Висшия съвет за национална сигурност на Ислямската република Али Шамхани. „САЩ посочиха нашите три страни като заплаха за националната си сигурност“, заяви Шамхани. Той добави, че влиянието на терористичните..

публикувано на 26.04.18 в 13:00
Жан-Клод Юнкер

Атина ще преговаря с председателя на ЕК за помощ за справяне с нова бежанска вълна

Гърция ще постави въпроса за помощ за справяне с нова бежанска вълна пред председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер , който е на посещение в Атина. Там той се очаква да подкрепи южната ни съседка в изпълнение на мерките по спасителната програма за икономическо възстановяване. Гърция очаква пълна подкрепа от страна на Европейската..

публикувано на 26.04.18 в 11:57