Юнкер: Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че не очаквал при избирането му на поста, че ще се занимава с напускането на ЕС от Великобритания:


Исках да доведа евроинтеграцията до точката на необратимост. Вместо това сега отговарям за мащабна деконструкция. На срещата на върха в Рим по-късно тази година трябва да обясним на външния свят и на самите себе си, че напускането на Великобритания не означава края на ЕС. Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка.

 Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва утре в преговорите в Женева между двете общности на острова:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.


Още от категорията

Премиерът: БСП няма основание да твърди, че настоящото правителство е вредно за България

Дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството ще се проведат на 26 юни, а гласуването на – 29-и, решиха депутатите. БСП няма основание да твърди, че настоящото правителство е вредно за България. Така премиерът Бойко Борисов коментира поискания вот на недоверие по време на откриването на икономически форум в Пловдив: "Дойде..

публикувано на 21.06.18 в 14:50
Депутатът от БСП Иван Ченчев

БСП иска НС да изслуша вътрешния и правосъдния министър по новия случай на избягал затворник

БСП поиска министрите на вътрешните работи Валентин Радев и на правосъдието Цецка Цачева да бъдат изслушани на утрешното заседание на парламента за новия случай на избягал затворник. Депутатът от БСП Иван Ченчев обясни:  "И да чуем от тях какви мерки са предприети, каква е превенцията на това нещо да не се случва. За нас какво остава като народни..

публикувано на 21.06.18 в 14:27

БСП предлага депутатите да не излизат в отпуск докато не приемат пакета социални закони за хората с увреждания

Парламентарната група на БСП внесе в деловодството на Народното събрание предложение депутатите да не почиват през лятото докато не приемат пакета социални закони, които уреждат проблемите на хората с увреждания. В кулоарите на парламента омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще си подаде оставката като залог, че важните три законопроекта ще бъдат гласувани..

обновено на 21.06.18 в 14:09

Турция пред важни избори

Предизборните шатри на основните партии край станцията на метрото "Хаджъосман“ са разположени почти непосредствено една до друга. Въпреки, че в страната имаше поне няколко сериозни инцидента с побои, намушкани и тежко ранени партийни активисти и доброволци, тук членовете на различни формации са постигнали джентълменска договорка. Разположен е голям..

публикувано на 21.06.18 в 13:53

Аврамопулос: Единственото решение на проблема с бежанците е на европейско ниво

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос призова да се намери решение до края на годината на въпроса с Регламента от Дъблин за бежанците. На брифинг преди извънредната среща по миграцията в неделя, той заяви: "Всички знаем, че настоящата система не работи. Ако системата за даване на убежища бе направена както трябва, по общите..

публикувано на 21.06.18 в 13:15

Партията на Зелените в ЕП подкрепя Светослав Малинов срещу рестарта на АЕЦ "Белене"

Евродепутатът от групата на Европейската народна партия Светослав Малинов е получил категоричната подкрепа на колегите си от Партията на Зелените в битката си срещу рестарта на АЕЦ „Белене“, която започна в Брюксел. Това съобщи самият той в интервю за „Хоризонт“: "Категорична подкрепа, желание да споделят своя опит, който е изключително богат в тази..

публикувано на 21.06.18 в 12:33

Парламентът прие окончателно промените в Закона за ДАНС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за ДАНС. С тях се актуализира списъкът на престъпленията, заради които ще се предоставят и обработват резервационните данни на пътници и на екипажа на въздухоплавателните средства. Авиокомпаниите ще трябва да съхраняват данните за срок от 5 години. Целта е да се създадат по-големи гаранции за защита на..

публикувано на 21.06.18 в 11:49