Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер: Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че не очаквал при избирането му на поста, че ще се занимава с напускането на ЕС от Великобритания:


Исках да доведа евроинтеграцията до точката на необратимост. Вместо това сега отговарям за мащабна деконструкция. На срещата на върха в Рим по-късно тази година трябва да обясним на външния свят и на самите себе си, че напускането на Великобритания не означава края на ЕС. Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка.

 Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва утре в преговорите в Женева между двете общности на острова:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна