Юнкер: Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка

Жан-Клод Юнкер
ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че не очаквал при избирането му на поста, че ще се занимава с напускането на ЕС от Великобритания:


Исках да доведа евроинтеграцията до точката на необратимост. Вместо това сега отговарям за мащабна деконструкция. На срещата на върха в Рим по-късно тази година трябва да обясним на външния свят и на самите себе си, че напускането на Великобритания не означава края на ЕС. Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка.

 Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва утре в преговорите в Женева между двете общности на острова:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.


print Отпечатай
Още от категорията
Аврам Агов

Какви ще бъдат бъдещите отношения между САЩ и Китай

Тръмп имаше доста изказвания по време на кампанията си и прехода на новата администрация, но реално параметрите на политиката на новата администрация в Азия тепърва ще станат известни, но сигналите на Тръмп са общо взето за твърд курс спрямо Китай. Това обясни в интервю за предаването "Събота 150" по програма "Хоризонт" Аврам Агов ,..

публикувано на 21.01.17 в 12:32

Във Великобритания ще има протести срещу позициите на Доналд Тръмп

Многохилядни демонстрации са планирани днес в Лондон и други градове на Великобритания в знак на протест срещу политиката на положилия клетва нов американски президент Доналд Тръмп . Хиляди жени се очаква да се присъединят към протестния поход срещу Доналд Тръмп в Лондон, който е част от предприетата международна кампания. Организаторите на протеста..

публикувано на 21.01.17 в 12:14
Доналд Тръмп

Каква ще бъде политиката на Тръмп в Близкия изток

Нов елемент на несигурност бе внесен в петък в и без това достатъчно обърканата мозайка от проблеми в Близкия изток – политиката на Съединените американски щати. При встъпването си в длъжност новият американски президент Доналд Тръмп звучеше повече от категорично: Ще заздравим старите съюзи, ще създадем нови и ще обединим цивилизования..

публикувано на 21.01.17 в 12:05
Владимир Евсеев

Дни преди преговорите за мир в Сирия - ще се промени ли позицията на Русия по въпроса

Всяка от държавите, участващи в решаването на сирийската криза, има своите интереси и следва своята игра. Това коментира в интервю за предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт" руският военен експерт Владимир Евсеев : Русия използва Турция, както и обратното, така например: Москва си затвори очите за създадената от Анкара буферна..

публикувано на 21.01.17 в 11:44
Леонид Исаев

Леонид Исаев: Русия очаква от Тръмп да бъде по-прагматичен във водената от САЩ външна политика

Мисля, че Русия очаква от Доналд Тръмп да бъде по-прагматичен във водената от САЩ външна политика, съответно този прагматизъм ще го подтиква към по-тясно сътрудничество с Русия за решаването на много актуални и за двете страни външнополитически задачи – украинската, сирийската криза, въпроса за санкциите, които не са изгодни нито за Русия,..

публикувано на 21.01.17 в 11:15
Дмитрий Песков

Кремъл: Владимир Путин е готов да се срещне с Доналд Тръмп

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с новия американски държавен глава Доналд Тръмп , но подготовката за евентуалната среща може да отнеме месеци. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Би Би Си. Надяваме се, че президентът Путин ще се обади на президента Тръмп след инагурацията, за да го поздрави. Тогава..

публикувано на 21.01.17 в 10:58

Кое провокира протестите срещу новия американски президент

Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ, за да овладее размириците в центъра на града. Около 1000 души протестираха там срещу Доналд Тръмп. Демонстранти в черни дрехи чупиха витрини и коли. Имаше и по-мирни демонстрации близо до Капитолия. Над 200 души са арестувани, съобщи представител на силите на реда във Вашингтон. Протестен поход..

публикувано на 21.01.17 в 10:55