Юнкер: Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка

Жан-Клод Юнкер
ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призна, че не очаквал при избирането му на поста, че ще се занимава с напускането на ЕС от Великобритания:


Исках да доведа евроинтеграцията до точката на необратимост. Вместо това сега отговарям за мащабна деконструкция. На срещата на върха в Рим по-късно тази година трябва да обясним на външния свят и на самите себе си, че напускането на Великобритания не означава края на ЕС. Ако възприемем Брекзит като началото на края за европейския проект, ще направим огромна политическа грешка.

 Дойде време за обединение на Кипър, заяви още Юнкер, който ще участва утре в преговорите в Женева между двете общности на острова:

Без да драматизираме събитията в Женева, трябва да кажем, че това е последния шанс този остров да се нормализира. Когато става въпрос за мира, човек трябва да се качи на самолета. Мисля, че е мой дълг да съм в Женева и да се опитам да сближа позициите на двете страни. Не бих се примирил, ако не опитам. Рисковано е, но когато на карта е заложен мирът, онези, които не рискуват, поемат по-голям риск.


Още от категорията

Общото събрание на ООН обсъди Иран, Сирия, Либия, Северна Корея и споразумението за климата

Споразумението за ядрената програма на Иран, кризата в Сирия и Либия, напрежението около Северна Корея и бъдещето на споразумението за климата от Париж бяха сред темите, обсъждани от участниците в заседанието на Общото събрание на ООН.   Пред тях президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че с отхвърлянето на споразумението за ядрената програма на..

публикувано на 20.09.17 в 07:47

Румен Радев: Българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството

България е получила уверението, че българската общност в Украйна няма да бъде засегната от промените в законодателството, които ограничават изучаването на майчин език след пети клас в училище. Това обяви президентът Румен Радев след среща с колегата си от Украйна Петро Порошенко . В Ню Йорк държавният глава заяви, че украинският президент е..

публикувано на 20.09.17 в 07:38

Приоритетите на предстоящото българско европредседателство ще обсъдят премиерите на България и Полша

Премиерът Бойко Борисов ще разговаря днес с полския си колега Беата Шидло , която е на официално посещение в България.  Двамата министър-председатели ще обсъдят развитието на двустранните отношения и приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Борисов ще обсъжда с Беата Шидло и темите от..

публикувано на 20.09.17 в 07:30

НС се очаква да избере членове за съдийската и прокурорската колегия на ВСС

Народното събрание се очаква да избере членове за съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.  За първи път парламентът ще избира членове на съвета по колегии отделно и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа за всеки член поотделно.  Новият ред за избор на членове на съвета произтича от промените в Конституцията през декември..

публикувано на 20.09.17 в 07:25
Самолет

Очаква се комисията по избор на нов тип боен самолет да препоръча рестартиране на процедурата

Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет ще представи препоръките след няколкомесечната си работа. Докладът вече е готов, сподели за "Хоризонт" председателят ѝ Емил Христов, според когото . Има доста неща, които ни карат да бъдем изключително внимателни и при формулировките, и при предложенията..

публикувано на 20.09.17 в 07:15
Румен Радев

Румен Радев и Хасан Рохани разговаряха на четири очи в Ню Йорк

Президентът Румен Радев е обсъдил с иранския си колега пускането на директна авиолиния между Техеран и София. Това е станало по време на двустранна среща между Радев и Хасан Рохани в  Ню Йорк като част от програмата на българската делегация, която е на 72-рото Общо събрание на ООН. След срещата българският държавен глава говори и за..

публикувано на 19.09.17 в 21:12

Еманюел Макрон призова ООН да бъде създадена контактна група за Сирия

Френският президент Еманюел Макрон призова в речта си пред Общото събрание на ООН за създаването на контактна група за Сирия, за да се стигне до уреждане на конфликта по политически път, предаде Франс прес. По думите му, преговорният процес, воден в Казахстан от Русия, Иран и Турция,  е полезен, но не е достатъчен . Франция иска контактна група,..

публикувано на 19.09.17 в 20:47