Общественият съвет на БНР призова "Музикаутор" да преоцени финансовите си претенции към Националното радио

Общественият съвет на БНР единодушно прие декларация, в която категорично настоява сдружение „Музикаутор“ да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към Българското национално радио.

Комерсиалният подход към обществените медии не е адекватен и приложим не само в България, но и в цяла Европа. Обществените медии са обект на специално законодателство и грижа именно заради отговорните задачи и изисквания в служба на цялото общество. Сдружение "Музикаутор" би трябвало повече от всички други институции да е наясно с това, се казва в декларацията, подписана от дългогодишния директор на Департамент "Радио" в Европейския съюз за радио и телевизия Райна Константинова, актьора и преподавател проф. д-р Атанас Атанасов, писателя Владимир Зарев, композитора академик Георги Минчев, социалния психолог проф. д-р. Дончо Градев, декана на Факултета по журналистика и масови комуникации доц. д-р Теодора Петрова и мецената д-р Милен Врабевски.

Пълният текст на декларацията:

Общественият съвет на Българското национално радио настоява категорично сдружение "Музикаутор" да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към БНР.
Обществената функция на националната медия БНР изисква от него да създава, поощрява и разпространява качествено съдържание за всички слоеве на обществото – информационно-публицистични, културно-образователни предавания, да бъде пазител на националната памет, да използва всички постижения на технологичното развитие, да бъде национален стандарт за високо качество, да работи за укрепване на националното съзнание и родолюбие.
Комерсиалният подход към обществените медии не е адекватен и приложим не само в България, но и в цяла Европа. Обществените медии са обект на специално законодателство и грижа именно заради отговорните задачи и изисквания в служба на цялото общество.
Сдружение "Музикаутор" би трябвало повече от всички други институции да е наясно с това.

print Отпечатай
Още от категорията
Симулационният тренировъчен център в Пловдив

Симулационен тренировъчен център отвори врати в Медицинския университет в Пловдив

Нов симулационен тренировъчен център беше открит в Медицинския университет в Пловдив. Центърът е оборудван с последно поколение манекени и хирургични симулатори, на които студенти и специализанти ще се обучават и ще повишават своите практически умения.  Университетът е инвестирал в изграждането на центъра близо 2 милиона лева собствени средства...

публикувано на 23.02.17 в 20:23

Спасиха възрастен мъж от горски пожар край Симитли

Възрастен мъж от село Полето, община Симитли, беше спасен в горски пожар, който сам е предизвикал.  73-годишният Иван Марков  горял изсъхнали храсти и съчки в нивата си, но от вятъра огънят се пренесъл към близката гора.   Две пожарни коли са тръгнали незабавно след сигнала за пожара заедно с линейка и лекарски екип, тъй като е имало информация за..

публикувано на 23.02.17 в 19:28

Поредица експлозии и пожар в чешки завод раниха 19 души

Най-малко 19 души бяха ранени при поредица от експлозии, последвани от пожар в завод в Централна Чехия, в който се унищожават остарели боеприпаси. Това съобщиха властите, цитирани от Франс прес.  Положението е било стабилизирано около 14 часа, съобщи противопожарната служба. Тя уточни, че засегнатата сграда е изолирана от останалата част от завода.

публикувано на 23.02.17 в 18:38

Бурята "Дорис", връхлетяла Великобритания, взе жертва

Една жена беше убита от летящи отломки, вдигнати във въздуха от връхлетялата Великобритания и Ирландия атлантическа буря "Дорис", предаде Ройтерс, като се позова на спасителните служби.     "Дорис" връхлетя Уелс с ветрове със скорост до над 150 км/ч, а силният снеговалеж причини затваряне на училища в Шотландия. В Ирландия хиляди жилища останаха без..

публикувано на 23.02.17 в 18:29

4 000 руски граждани са се присъединили към екстремистите в Сирия

Руският президент Владимир Путин заяви, че около 4 000 души от страната и още 5 000 от други бивши съветски републики са се присъединили към екстремистите в Сирия, предаде Асошиейтед прес. Поради безвизовия режим, който е въведен практически в цялото постсъветско пространство, този разсадник на тероризъм крие огромна опасност за Русия ,..

публикувано на 23.02.17 в 18:22

Иракската армия е превзела летището в Мосул

Летището на Мосул е под контрола на иракската армия, съобщава Си Ен Ен, като се позовава на иракската държавна телевизия. Превземането на летището в града се смята за стратегическа победа на водената от САЩ коалиция в подкрепа на иракските части. Битката за Мосул се води от няколко дни. Градът е последната крепост на терористичната организация "Ислямска..

обновено на 23.02.17 в 18:17

Няма данни за пренос на йод-131 на територията на България

Няма данни за пренос на радиоактивния изотоп  йод-131 на територията на България, увериха от Министерството на здравеопазването. Поводът за уточнението е информацията, че миналия месец е отчетено наличие на този изотоп в някои страни от Северозападна Европа. Измереното там съдържание е незначително. То е около хиляда пъти по-малко от регистрираното в..

публикувано на 23.02.17 в 17:48