Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общественият съвет на БНР призова "Музикаутор" да преоцени финансовите си претенции към Националното радио

Общественият съвет на БНР единодушно прие декларация, в която категорично настоява сдружение „Музикаутор“ да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към Българското национално радио.

Комерсиалният подход към обществените медии не е адекватен и приложим не само в България, но и в цяла Европа. Обществените медии са обект на специално законодателство и грижа именно заради отговорните задачи и изисквания в служба на цялото общество. Сдружение "Музикаутор" би трябвало повече от всички други институции да е наясно с това, се казва в декларацията, подписана от дългогодишния директор на Департамент "Радио" в Европейския съюз за радио и телевизия Райна Константинова, актьора и преподавател проф. д-р Атанас Атанасов, писателя Владимир Зарев, композитора академик Георги Минчев, социалния психолог проф. д-р. Дончо Градев, декана на Факултета по журналистика и масови комуникации доц. д-р Теодора Петрова и мецената д-р Милен Врабевски.

Пълният текст на декларацията:

Общественият съвет на Българското национално радио настоява категорично сдружение "Музикаутор" да преоцени своята позиция относно финансовите си претенции към БНР.
Обществената функция на националната медия БНР изисква от него да създава, поощрява и разпространява качествено съдържание за всички слоеве на обществото – информационно-публицистични, културно-образователни предавания, да бъде пазител на националната памет, да използва всички постижения на технологичното развитие, да бъде национален стандарт за високо качество, да работи за укрепване на националното съзнание и родолюбие.
Комерсиалният подход към обществените медии не е адекватен и приложим не само в България, но и в цяла Европа. Обществените медии са обект на специално законодателство и грижа именно заради отговорните задачи и изисквания в служба на цялото общество.
Сдружение "Музикаутор" би трябвало повече от всички други институции да е наясно с това.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна