Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паднало дърво спряло движението на лифта над Добринище за около час

Снимка: БГНЕС

Десетина скиори за престояли около час на лифта над Добринище заради паднало дърво върху едно от стоманените въжета на съоръжението. Няма пострадали хора. 

Инцидентът е станал малко след 15.00 часа. От силния вятър голямо дърво се е наклонило и е блокирало лифта, опирайки се на едно от въжетата. На близката седалка са били майка с дете. Незабавно екип от планински спасители е стигнал до мястото, като първо са свалени от въздуха детето и майка му, след което са предприети действия по отстраняване на падналото дърво.

За по-малко от час на лифта са престояли около десетина скиори. За щастие в следобедните часове съоръжението не е толкова натоварено.

Според фирмата, стопанисваща лифта над Добринище, това е неочакван инцидент, тъй като са спазени всички изисквания за безопасност на съоръженията и отстоянието им от  дърветата. Според кмета на града Китан Галчев дори да се направи инвентаризация заради изсъхнали или опасни дървета, те не могат да бъдат премахнати, тъй като над хижа "Гоце Делчев" лифтът е в района на НП "Пирин".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна