Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция в Париж опитва да съживи мирния процес между израелци и палестинци

Нетаняху: Няма да се съобразим и с решенията на днешната конференция

| обновено на 15.01.17 в 14:48
Йерусалим
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Представители на седемдесет и една държави се събират днес в Париж в опит да съживят мирния процес между Израел и палестинците, предаде Би Би Си. Основната цел на участниците в конференцията е да накарат двете страни от конфликта да потвърдят ангажимента си към обособяването на палестинска държава редом с Израел и да се въздържат от политика на свършени факти.

Последният кръг от директните преговори се провали през април 2014 г. Израел обвинява палестинското ръководство в подстрекателство към насилие и отказ да го признаят като еврейска държава. Нерешени остават въпросите за статута на Йерусалим, правата на милионите палестински бежанци и израелските заселници на Западния бряг на река Йордан.

Съветът за сигурност на ООН осъди наскоро еврейската колонизация на територията, която палестинците искат за своя държава. Израелското правителство реагира остро срещу резолюцията. Премиерът Бенямин Нетаняху обяви, че няма да се съобразява и с решенията на днешната конференция, която, по думите му, е насочена срещу интересите на неговата страна:

Това е манипулирана конференция - манипулирана от палестинците под френска егида, за да приеме още една декларация срещу Израел. Това измества мира на заден план.

Министърът на земеделието на Израел Ури Ариел заяви:
 
Парижката конференция е излишна. Целта й е да осъществи политическите нужди на Франция и други страни. Мирът няма да дойде от там, дори може още повече да ни раздалечи от него. Мирът се прави между държавите съперници. Йордания и Египет сключиха мир с Израел чрез директни преговори без намеса. Така трябва да стане с всички съседи и така ще го направим.

Дни преди смяната на президентските администрации, държавният секретар на САЩ Джон Кери ще пътува за Париж, за да вземе участие в конференцията за мир в Близкия изток. Целта ни е да постигнем "балансиран“ резултат от форума, обясни говорителят на Държавния департамент Марк Тонър:

Със сигурност не бихме искали да има опити за налагане на решение на Израел. Бихме искали конструктивен подход на конференцията
.

Според френските управляващи целта на срещата не е да налага нищо на Израел или палестинците и че конфликтът може да бъде решен само чрез преки преговори между двете страни:

Не е времето за отказване, защото спешната нужда от решение остава. Двете страни остават с хладни отношения помежду си, базирани на недоверие, което е особено опасно. Никой не е в безопасност от нов изблик на насилие. Наша обща отговорност от сега нататък е успешно да доведем израелци и палестинци на масата за преговори, заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Еро при встъпителното си изказване.

Решението с две държави е единственото възможно, единственият начин, по който и двете страни ще постигнат своите цели и права, допълни Еро.
 
Ще бъде изпратено съобщение до новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, че решението с две държави между Израел и Палестина е единственият път напред. То ще съдържа и предупреждение, че планът на Тръмп за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим може да подкопае усилията за постигане на мир.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени