Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия честват Антоновден с огромна клада

Снимка: "Ла Република"
Днес в Италия също се отбелязва деня на свети Антоний. Светията е покровител на селището Новоли в област Пулия, където в негова чест се пали огромна клада. Навечерието на празника е свързано със запалване на най-голямата клада на Средиземноморието. Нарича се "Fòcara di Novoli" (Фокара ди Новоли) - кладата на народното изкуство, изградена по особен начин от лозови клонки. Те я висока 25 метра и е с диаметър 20 метра. На върха й е поставена икона на Св. Антоний – символ на огъня и закрилник на животните.

Както винаги, в навечерието на неговия ден валя дъжд, който обаче не пречи на ритуала от векове насам. Пред близо 70 000 души от различни краища на страната, областният управител на Пулия Микеле Емилиано запали по стар обичай фитила към кладата с цигара или както сам се изрази – в каубойски стил. Запалването на обредния огън бе съпътствано с пиротехнически спектакъл под звуците на местната мелодия таранта. Последва богата музикална програма с участието на Виничо Капосела.

Традицията изисква в навечерието на празника да се консумират ястия от агнешки чревца, а на деня на Св. Антоний се яде риба, забранени са млечните продукти.

Новост тази година беше, че тържеството беше съпътствано за първи път с изключителни мерки за сигурност. Преди процесията на кмета на Новоли Джанмария Греко беше връчен запор за неизплатени 80 000 евро на сдружението, организиращо Антоновден.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна