Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Василенко: Завърши една изключително успешна година за мен

Снимка: личен архив

Научих се да бъда сама, научих се да работяв изолация“ и да се чувствам добре в този процес – така Виктория Василенко определя най-ценното, което е получила през 2016-а. През отминалата година младата пианистка продължи обучението си в авторитетен колеж, спечели престижна награда, направи записи за БНР, изнесе концерти у нас и по света. Получила образованието си при известни педагози в България и Испания, тя винаги е имала солидната подкрепа на семейството си – Ася и Александър Василенко, уважавани пианисти и педагози.

Съвсем наскоро към наградите от международни конкурси Виктория добави още една – първа награда на конкурса „Джордже Енеску“ в Букурещ (на името на известния румънски композитор, цигулар, педагог, пианист и диригент). Блестящото представяне там ѝ отвори нови възможности.

Конкурсът „Джордже Енеску“ се провежда в „Атенеума“ – една изключително красива зала, с прекрасна акустика и атмосфера – разказва Виктория. Там се провежда също и ежегодният фестивал „Енеску“. Едноименният конкурс е веднъж на две години и съвпада по време с фестивала. Както знаем, това е едно от най-престижните музикални състезания от години насам. Последното издание беше за пиано, виолончело, цигулка и композиция. Авторитетно жури оценяваше нашите изпълнения, а конкуренцията беше много силна. Провежда се в четири тура, като след всеки отпадат половината кандидати. Когато започна, бяхме 35, а аз бях единствената жена, която стигна до полуфинала. Това е най-големият международен успех в моята биография досега. След тази победа ме очакват много хубави събития – концерти и различни ангажименти. Освен първата награда спечелих и специалната награда на оркестъра и диригента Джон Акселрод, която ще ми донесе няколко концерта в Севиля, с Кралския оркестър на Севиля.

От есента на 2016 г. Виктория Василенко учи в Белгия – ето и още подробности:

Близо до Брюксел – във Ватерло, се намира музикален колеж, носещ името на кралица Елизабет (Queen Elisabeth Music Chapel), в който бях приета през май 2016 г. Този колеж не само предоставя страхотни условия за подготовка. Може да се каже, че в някаква степен това е специална музикална агенция, тъй като ръководството на колежа постоянно организира концерти на своите възпитаници в Белгия, Германия, Франция. За мен това е нещо съвсем ново и съм развълнувана изключително много. През последната година се срещнах с интересни личности, работих с големи педагози и се запознах с нови хора. Мисля, че се промених и като човек, и като музикант. Най-ценният урок, който получих, е, че трябва да се приспособявям бързо към всяка ситуация. Научих се да бъда сама, да работя „в изолация“. Рано или късно на всеки му се налага да преживее същото – да работи сам и да развива собствената си преценка за това какво би искал да направи като музикант и какво всъщност прави. Беше наистина голямо предизвикателство. Надявам се да съм научила този урок.

След победата в Румъния, Виктория взе участие в международния фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ в Плевен, където изпълни Концерт за пиано и оркестър в ре минор, BWV 1052 от Й. С. Бах, заедно с Камерен ансамбъл „Софийски солисти“, диригент – Пламен Джуров. Същото произведение, но със СО на БНР и маестро Джуров, тя записа за фонда на нашата медия.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!