Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в "Моята друга музика" от 20 до 22

Класическата музика и нейните "актьорски" проявления в киното... и спорта

От "Недосегаемите" през "Хубава жена", "Ах, този джаз" до "Социална мрежа" и Шампионската лига

Днес в "Моята друга музика" ще си говорим за класиката в киното! Ако сме по-прецизни в избора на думи, следва да уточним, че става дума за класическата музика и знакови филмови моменти, в които тя звучи. От барока до късния романтизъм, има творби, които са изкушавали и предизвиквали някои от най-големите режисьори в историята на киното.

В парада от филмови сцени, които ще си спомним с музиката, която е звучала, подсилвала ефекта и станала неотменна част от тях, са онзи паметен паралелен монтаж на Брайън де Палма в "Недосегаемите", когато Ал Капоне (в ролята, разбира се, Робърт де Ниро) е на опера, звучи "Vesti la Giubba" из "Палячи" на Руджиеро Леонкавало и след премиерата той вдига наздравица с изпълнителят на главната роля,  а в същото време героят на Шон Конъри (роля, за която великолепният шотландец получава "Оскар") бавно умира; ще чуем и концерта за струнни Alla Rustica на Антонио Вивалди, под звуците на който героят на Рой Шайдър в "Ах, този джаз" на Боб Фос започва безумния бяг на всеки свой ден; музиката на Вивалди играе сериозна роля и в изграждането на сюжета на "Крамер срещу Крамер", в който и Дъстин Хофман, и Мерис Стрийп печелят "Оскари" (той - за главна, тя - за второстепенна роля); добавяме и "The Hall of the Mountain King" на Едвард Григ от едната от двете негови сюити "Пер Гинт" - един от шедьоврите-рекордьори, звучал в над 50 филма (като по-пресен пример можем да дадем "Социална мрежа" и моментът на гребното университетско състезание, като Тим Бъртън явно също е почитател на Григ, ако съдим по "Булката-призрак" и "Как Гринч открадна Коледа").

Има и оперни арии, които няма как да забравим в тяхното филмово превъплъщение - дали с неподражаемото чувство на Роуън Аткинсън във "Ваканцията на мистър Бийн" (Mio Babbino Caro от "Джани Скики" на Пучини), дали в най-романтичния момент от "Огледалото има две лица" с Барбара Стрейзанд и Джеф Бриджис, когато на финалната целувка се появява услужлив съсед, който пуска на своя грамофон "NessunDorma" - арията на Калаф от "Турандот", пак на Пучини. Или пък "Травиата" на Верди - операта, на която Ричард Гиър води Джулия Робъртс в "Хубава жена"...И още. и още!

Има и една спортна забежка, защото Тони Бритън (за него ще чуете повече в предаването) - композиторът, на когото "поръчват" да напише темата за Шампионската лига и който е достатъчно умен, за да вземе нещо красиво, драматично и тържествено, вече написано от Хендел (един от неговите коронационни маршове за Джордж Втори - Zadok the Priest) и да добави още тромпети, за да се получи страхотната и позната на всички футболни фенове тема "TheChampions"... И още Хендел ще звучи в "Моята друга музика", защото неговата "Музика за фойерверки" предизвиква някога едно от първите задръствания в Лондон. История като за кино!

Тази вечер в "Моята друга музика" с мен, Лили Големинова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна