Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Администрацията на Тръмп сигнализира за отказ от дългогодишната американска политика на "силен долар"

Във вторник американският президент Доналд Тръмп и негов висш икономически съветник заляха с порой от критики Германия, Япония и Китай, заявявайки, че трите основни търговски партньори на САЩ провеждат политики на девалвация на техните валути, за да навредят на американските компании и потребители.

Коментарите на Тръмп след среща в Белия дом с фармацевтичния бизнес, както и тези на неговия търговски съветник Питър Наваро в интервю за "Файненшъл Таймс" бяха възприети като индикации, че новата американска администрация изглежда готова да се откаже от политиката на "силен долар", която беше провеждана през последните две десетилетия и беше в сила от ерата на Бил Клинтън насам.

Отправените критики към водещи търговски партньори на САЩ също така сигнализират за отслабване на поетите от американските власти ангажименти във връзка с постигнатото след глобалната финансова криза от 2008-а година споразумение между финансовите лидери на 20-те водещи икономики в света (Г-20) за отказ от предприемането на политики за отслабване на обменните валутни курсове с цел по-добра конкуренция.

Всичко започна с интервю на Питър Наваро за "Файненшъл Таймс", в което търговският съветник на Тръмп обвини Германия, че използва "грубо подцененото" евро, за да спечели предимство пред САЩ и пред нейните търговски партньори на Европейския съюз.

Няколко часа по-късно самият Доналд Тръмп обвини Япония и Китай, че също манипулират техните валути, за да имат търговско предимство. Останалите страни се възползват от нас, разчитайки на девалвация на техните валути, както и на провежданите от тях парични политики, отбеляза американският президент.

Сигналите, че Белият дом може да изостави многогодишната си политика на "силен долар" причиниха обезценка на зелените пари и в края на търговията във вторник доларът отбеляза спад от близо 1% спрямо останалите основни валути, достигайки 7-седмично дъно от 99,43 пункта (най-ниско ниво на т.нар. "индекс на долара" от 8-и декември насам). През последните дни негативно влияние върху американския долар оказва и указът на Тръмп за налагане на тримесечна забрана за влизането в САЩ на граждани от седем водещи мюсюлмански държави.

                                                                                              Графики на евро/долар и долар/йена

Снимка

Така само в рамките на първия месец на новата година доларовият индекс загуби 2,6% от стойността си спрямо останалите водещи валути - най-слабо негово представяне от март 2016-а година насам. Трябва да се има предвид, че началото на януари индексът на долара поскъпна до 14-годишен връх с оглед на очаквания на финансовите пазари, че обещаната от Доналд Тръмп политика за стимулиране на американския икономически растеж ще доведе до ръст на инфлацията, принуждавайки Федералният резерв да възприеме по-агресивен път на повишение на основните лихви в страната през 2017-а година.

Днес доларът опитва известна стабилизация над вчерашното 7-седмично дъно, тъй като инвеститорите са в очакване на края на първото за годината заседание на Фед (резултати от 21:00 ч.).

Еврото се търгува около 1,0780 долара - малко под вчерашен 7-седмичен връх около 1,0812 нивото, съвпадащ с важната 200-дневна пълзяща средна. В същото време щатската валута поскъпва с 0,7% към 113,63 йени от двумесечно дъно около 112,08 нивото, достигнато за кратко във вторник.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна